Keltanokka-palstalta löydät vastauksia siihen, miten taloyhtiön hallitus toimii.

Mitä energialuokka kertoo?

Kiinteistön energialuokka määritellään asteikolla A-G, jossa A on paras ja G huonoin. Energialuokka kertoo rakennuksen ominaisuuksista ja energiantarpeesta, mutta ei toteutunutta sähkönkulutusta.

Energialuokkaan vaikuttavat rakenteiden lämmöneristävyys, ikkunat ja ovet sekä ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät. Myös sillä on merkitystä, sijaitseeko talo säiden armoilla vai suojaisassa paikassa.

Sijoittumista energialuokituksessa kannattaa verrata samanlaisiin saman alueen taloihin.

Uudisrakennusten pitää olla vähintään luokkaa C, mutta mieluummin A tai B. Vanhojen talojen energialuokka taas jää usein tasolle E, vaikka talosta olisi pidetty huoltakin.

A ja B-luokkien taloissa on satsattu rakenteiden lämmöneristävyyteen sekä hyödynnetty esimerkiksi aurinkoenergiaa tai talon käytöstä syntyvä lämpö. A-luokassa talolla voi olla omaa energiantuotantoa, B-luokkaan riittää hyvin matala energiantarve. 

D ja E-luokista löytyy usein 1900-luvun lopun kaukolämpötaloja. Taloon on voitu esimerkiksi asentaa maalämpö, mutta rakennuksen muut ominaisuudet estävät sitä kohoamasta energialuokissa ylemmäs.

Pelkkä energialuokka ei kerro paljon, mutta taloyhtiölle energialuokka toimii kannustimena kehittää energiatehokkuutta. Myös asuntoa ostaessa energiatodistukseen on hyvä tutustua ja verrata sen lukemia talon lämmityskuluihin ja korjaushistoriaan.