Keltanokka-palstalta löydät vastauksia siihen, miten taloyhtiön hallitus toimii.

Missä yhtiökokouksen voi järjestää?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous pidetään lähtökohtaisesti taloyhtiön kotipaikkakunnalla. Tästä voidaan poiketa, jos yhtiöjärjestyksessä määrätään toinen paikkakunta tai jos kokouksen pitämiseen eri paikkakunnalla on erittäin painava syy.

Yleinen harhaluulo on, että yhtiökokous olisi järjestettävä taloyhtiön tiloissa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kokouksen voi järjestää muuallakin. Jos taloyhtiössä ei ole tarpeeksi suurta tai muuten tilanteeseen soveltuvaa tilaa, kuten kerhotiloja, yhtiökokouksen voi järjestää esimerkiksi ravintolan tai kirjaston kabinetissa tai muussa vastaavassa tilassa.

Kokouspaikan valintaan täytyy kiinnittää huomiota. Sinne pitää olla esteetön ja helppo pääsy, joten kokouspaikan kannattaa sijaita lähellä taloyhtiötä tai hyvien kulkuyhteyksien päässä. Tilan täytyy luonnollisesti soveltua kokouksen pitämiseen: kokousaineisto pitää pystyä esittelemään, puheenvuorot kuulemaan ja muutenkin viihtymään.

Fyysisen kokouksen vaihtoehto on etäyhtiökokous, joka ei ole paikkakuntaan sidottu. Etäyhtiökokoukseen voi osallistua kauempaa reaaliajassa esimerkiksi videopuhelun välityksellä, tai jo ennen kokousta voi ottaa kantaa ja äänestää päätösehdotuksia esimerkiksi postitse tai sovelluksen avulla – tapoja on useita. Osa osakkaista voi osallistua kokoukseen etänä, osa saapua paikalle varsinaiseen kokoukseen.