Tupakkalain tulkinnat antavat yhä odottaa

Kirjoittanut Tommi Leppänen 30.11.2016

Sanotaan, että hyvää kannattaa odottaa. Sanonta tuskin täysin soveltuu tuloillaan olevaan tupakkalakiin, mutta varmaa on, että olemme yhä odotteluvaiheessa.

Tupakkalaki on mahdollistamassa vuoden alussa (1.1.2017) muun muassa asunto-osakeyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa asukkaiden hallitsemille huoneistoparvekkeille- sekä pihoille. Lisäksi asuinhuoneen sisälle voidaan hakea kieltoa, jos tietyt tiukemmat edellytykset täyttyvät. Kuulostaako hyvältä?

Tupakkalain tiukennuksen tavoitteet ovat ylevät ja Suomen tulevaisuudessa siintääkin aika, jolloin tupakkatuotteet eivät ole enää osa kansalaisten elämää. Matka tähän saattaa olla pitkä, mutta tätä matkaa nyt kuljemme. Asumisen kiellot ovat erittäin tärkeä askel. Lainsäädännön toimivuus on turvattava, jotta ainakin haitalliseen ja riitoja synnyttävään tupakointiin kyetään puuttumaan tehokkaasti.

Tällä hetkellä tupakkalakia koskeva täydentävä hallituksen esitys on valiokuntakäsittelyssä (HE 219/2016vp) ja asetusmuutos on lähellä valmistumistaan. Molemmat ovat erittäin tärkeitä sen kannalta, miten lakia tullaan taloyhtiöissä soveltamaan. Tupakkalakiin ehdotettava uusi momentti antaa tietoa siitä, miten kuuleminen taloyhtiöissä toteutetaan. Tämä on erittäin tärkeä uudistus, joka toteutuessaan mahdollistaa kieltojen hakemisen. Ilman lain ”päivitystä” tulee lain edellyttämä menettely muodostumaan yhtiöiden kannalta liian raskaaksi kieltojen hakemiselle.

Isännöintiliiton alkuperäinen tavoite oli tupakoinnin täyskielto taloyhtiöissä. Tulevaisuudessa tavoite tulee varmasti toteutumaan ja siihen asti pyrimme mahdollisimman tehokkaasti (ja vähin riidoin) soveltamaan nykyisen tupakkalain tarjoamia keinoja. Isännöintiliiton mukaan kieltoja kannattaa hakea samalla kertaa kaikkiin rakenteeltaan samanlaisiin huoneistoparvekkeisiin- ja pihoihin. Tämä on perusteltua niin asukkaiden yhdenvertaisuuden kuin yhtiöiden hallinnon järjestämisen kannalta.

Ensi vuoden alkupuoliskolla uusi sääntely tulee osoittamaan toimivuutensa. Positiivista on, että haitalliseen tupakointiin puuttumiseen saadaan taloyhtiömaailmassa uusi työkalu. Ensi vuonna näemme, miten uusi sääntely alkaa käytännössä toimimaan. Sovinnollinen tie on tässä, kuten muissakin taloyhtiömaailman ongelmissa, ensisijainen keino löytää ratkaisu ongelmiin.

Tommi Leppänen

Kirjoittaja: Tommi Leppänen

Tommi Leppänen työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana tammikuun 2019 loppuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tommi Leppänen →

5 kommenttia

 1. Tämän lain mukana ja jälkeen voidaan viedä hajuvesien ja deodoranttien kieltoa
  hisseissä ja rappukäytävissä. Nämä ovat hajuallergikoille myös erittäin pahoja.
  Miksi en ole kuullut tästä lakialoitteesta?

 2. Kommunismi rules, Isännöintiliitto. Yhdenvertaisuuden vuoksi voitaisiin myös pakottaa asukkaat heräämään ja nukkumaan samaan aikaan.

 3. “Isännöintiliiton alkuperäinen tavoite oli tupakoinnin täyskielto taloyhtiöissä”

  Kotiyhtiössäni on kolme erillistaloa, kahdessa tupakoidaan. On hupaisa idea, että menisin opastamaan näitä kahden talon asukkaita, että nyt loppuu tuo sauhuttelu, vain siitä syystä että koteihimme sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia.

  Viimeiseen lauseeseen viitaten, pitäisi mielestäni ensin määrittää ongelma. Sitten vasta ratkaisu. Tuntuu että tässä on ratkaisu valmis ilman selvää käsitystä ongelmasta. Moinen laki olisi aiheuttanut runsaasti uusia ongelmia. (ja töitä isännöitsijöille)

 4. Hyvä laki, Suomihan on ollut tähän asti takapajula, jossa sauhuttelijan oikeus savuun on ollut suurempi kuin savuttoman oikeus puhtaaseen hengitysilmaan.

 5. Jos parvekkeella on tuleva tupakoinnin kielto saako siellä sitten edes naida ?

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tupakka