Savuton taloyhtiö saa vielä odottaa

Kirjoittanut Kirsi Salo 22.6.2016

Tupakkalain uudistusta odotetaan innolla taloyhtiöissä. Isännöitsijöiltä kysellään jo, miten meidän taloyhtiöstä saadaan vihdoin savuton.

Uusi tupakkalaki antaa taloyhtiöille ensi vuoden alusta lähtien mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa asuntojen pihoille, parvekkeille ja jopa huoneistojen sisätiloihin tietyin edellytyksin.

Laki helpottaa mutta ei automaattisesti ratkaise kaikkia sauhuttelun ongelmia.

Paperilla periaate on yksinkertainen. Yhtiökokouksen enemmistö päättää tupakointikiellon hakemisesta, ja kunnan terveysviranomainen määrää kiellon, jos savua voi kulkeutua tilasta toiseen muutoin kuin poikkeuksellisesti. Ennen tupakointikiellon hakemista taloyhtiön on kuultava niitä asukkaita, joiden parvekkeita tai pihoja kielto koskee.

Tarkemmin ajateltuna prosessiin liittyy vielä paljon avoimia kysymyksiä. Asunto-osakeyhtiössä tupakointikielto ja kuulemisvelvollisuus voivat yhdenvertaisuusperiaatteen vuoksi koskea kaikkien huoneistojen osakkaita ja vuokralaisia. Kuka hoitaa kuulemishomman ja miten, niin että asia tulee kerralla käsitellyksi?

Entä tuleeko naapurusten kesken uusia riitoja, jos vain osa parvekkeista todetaan sellaisiksi, että savu voi kulkeutua niiltä muiden koteihin?

Huoneiston sisällä tupakoimista tuskin kielletään jatkossakaan kovin helposti. Sitä varten on lain mukaan selvitettävä lisäksi, voiko savun kulkeutumisen estää kohtuullisin korjauksin. Asukkaalle on myös annettava mahdollisuus korjata tilanne omin toimenpitein.

Kauanko asukkaan toimenpiteitä on kohtuullista odottaa? Kuka maksaa tarvittavat korjaukset? Lienee ainakin viisainta, että isännöinti tilaa ja koordinoi kaikki korjaukset, jotta taloyhtiön rakenteet ja järjestelmät eivät vahingoitu.

Asukkaiden kuulemisesta ja toivottavasti muistakin avoimista kysymyksistä on tulossa lisäohjeita vielä asetuksella. Sillä aikaa kun käytännön ohjeet ovat matkalla viranomaisputkessa, ottaisin taloyhtiössä aikalisän ja perinteiset keinot käyttöön.

Savusta kärsivien kannattaa ensiksi ottaa asia puheeksi itse tupakoijien kanssa. Pihalle voidaan sopia tupakkapaikka, jota asukkaat ohjeistetaan käyttämään.

Ensimmäisiä tupakointikieltoja päästään hakemaan todennäköisesti vasta joskus ensi vuoden puolella, jos toimintaohjeet ovat riittävän selvät. Toivotaan, että viranomaisilla on resurssit valmiina kieltojen käsittelyyn.

Kirsi Salo

Kirjoittaja: Kirsi Salo

Taloyhtiön hallitustyö on tärkein varallisuudenhoitokeinoni. Isännöintiliiton viestintäpäällikkönä autan isännöintialaa ymmärtämään muutoksia, kehittymään ja siten hoitamaan kotejamme ja omaisuuttamme paremmin.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Kirsi Salo →

5 kommenttia

  1. Parveke-, piha- ja sisätilatupakointi täyskieltoon. Ilmanvaihtokanavien kautta huoneistosta toiseen leviää tupakansavu, piha-alueella tupruttelu aiheuttaa hajuhaittoja yläkerran asuntoihin (savu nousee ylöspäin). Parveketupakointi aivan karmeaa, parvekkeella kaikki – parvekelaseista huolimatta – haisee tupakalle ja tupakansavu leviää ovien ja ikkunoiden kautta tupakoivien parvekkeilta tupakoimattomien sisätiloihin. En hyväksy sitä, että joudun olemaan passiivinen tupakoitsija tahtomattani.

    1. Ei varmaan leviä tupakansavu. Huom* Savu ja haju ovat kaksi ihan eri asiaa!!

  2. toivottavasti “astmasi” helpottaa nyt kun kielto tulee voimaan

  3. Meillä on pihalla merkitty tupakointipaikka ja tuhkis. Toimii. Mutta kun 4:nnessä kerroksessa parvekkeettomassa asunnossa oleva ramppaa hissillä tunnin välein ulos röökille. Vanhassa elementtitalossa tämä tuo toisen ongelman, mikä naapurissani jo on. Ovi käy ja hissi kulkee ja kolisee yötä myöten ja mitään ei oikeastaan voi tehdä? Ongelma on nimenomaan yö.

  4. Voisi nyt ihan oikeasti selvittää ensiksi, kuinka paljon ilmassa on kaupunkialueella pienhiukkasia ja kuinka suuri osuus näistä on tupakansavua. Olen varma, että vaaralliset pienhiukkaset jäävät huomiotta ja ulvotaan ainoastaan altistumista passiiviselle tupakoinnille.
    Miten muuten turvataan liikuntavammaisen oikeus tupakointiin?
    Kotona polttelu tuskin koskaan tulee niin rangaistavaksi, että voitaisiin poliisin toimesta tulla kotiin pitämään tupakkaratsiaa.
    Tuollaiset kiellot vain rapauttavat lainsäädäntöä ja lisäävät naapureiden välistä riitelyä. En kannata.
    Huom! Itse lopetin tupakoinnin yli kolme vuotta sitten ja se oli kerrasta poikki ilman mitään laastareita.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tupakka