Portaiden kiipeäminen tuntuu pohkeissa ja lompakossa

Kirjoittanut Kati Valjus 9.2.2024

Portaita kiivetessäni tulen tietoiseksi toimivasta ja terveestä kehostani, ja se aiheuttaa aina pienen kiitollisuuspuuskan.

“Kai me nyt mennään portaita, terveet ihmiset”, ystäväni tokaisi minun hapuillessani hissin nappulaa eräänä maaliskuisena päivänä, kun aurinko paistoi täydeltä terältä ja ilmassa oli kevättä. Ja niin me kävelimme kolmanteen kerrokseen, me terveet ihmiset terveine jalkoinemme. 

Ystävälläni oli kapea mekko, uudet saapikkaat ja uusi tukka. Vuosi oli 2012, ja hän oli jokin aika sitten saanut syöpädiagnoosin. Ihanat, istuvat saapikkaat olivat ystäväni lahja itselleen raskaiden sytostaattihoitojen läpikäymisestä, ja uusi, tyylikäs tukka oli kaljun peittävä peruukki.

Palaan mielessäni tähän maaliskuiseen hetkeen usein, kun huomaan ajautuvani automaattiohjauksella hissiin. Kuulen mielessäni ystäväni ääneen, että kyllähän minä nyt voin mennä portaita, terve ihminen. Ja niin minä menen. Siinä kiivetessäni tulen tietoiseksi toimivasta ja terveestä kehostani, ja se aiheuttaa aina pienen kiitollisuuspuuskan.

Eipä silti, valinta portaiden ja hissin välillä ei useinkaan ole vain valinta muiden joukossa, vaan paikka luoda mielikuvaa itsestämme – ja usein myös tehdä olettamuksia toisesta. Henkilö, joka valitsee portaat hissin sijaan, luo itsestään sporttisen ja itsestään huolta pitävän kuvan. Hissi on meille edelleen se automaattiasetus, jonka valintaa kukaan ei kummeksu.

Portaiden kiipeäminen tekee asiantuntijoiden mukaan keholle erityisen hyvää, ja hyödyt on tieteellisestikin todettu. Kiipeäminen lisää hapenottokykyä, vahvistaa luustoa ja parantaa sydänterveyttä. Sillä on todettu olevan vaikutuksia jopa aivoterveyteen. Yksikin kerrosväli riittää saamaan aikaan positiivisia vaikutuksia!

Portaiden kiipeämisen voi taloyhtiössä ajatella vaikuttavan myös suoraan osakkaiden lompakkoon, vaikka hissin energiankulutus ei mahdottoman suurta olekaan. Vanha, 60–70-luvun hissi kuluttaa energiaa keskimäärin vajaat parituhatta kilowattituntia vuodessa*. Jos sähkön hinta on korkealla, vaikkapa 30 sentissä, vuosittainen kustannus voi olla melkein 600 euron luokkaa. Jos puolet hissinkäyttäjistä siirtyisi porrastreenaajiksi neljän hissin yhtiössä, voisi säästö olla jo yli tonnin vuodessa. Ja matalammallakin sähkön hinnalla puolet tästä.

Olisiko tässä hyvä lupaus loppuvuodelle nyt kun ensimmäiset uudenvuodenlupaukset ovat ehkä jo unohtuneet?

*Hissin kulutustiedot, lähde: Koneen viestintä
Portaiden kiipeämisen hyödyt, lähde: https://www.instagram.com/p/Cy2sLxUMXcC/

Kati Valjus

Kirjoittaja: Kati Valjus

Olen toimittaja, yksityinen vuokranantaja ja itseoppinut kierrätysremontoija. Toimittajana haluan tarttua aiheisiin, jotka ovat itselleni merkityksellisiä, kuten ekologinen ajattelu, yhteiskunnan ilmiöt ja ihmisten välinen vuorovaikutus.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Kati Valjus →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Hissit