Lakipulma: Miksi huoltoyhtiö puhdistaa lumet taloyhtiön pihalta mutta ei parkkiruuduista?

2.2.2024
Kuva: iStock

Vastuu taloyhtiön pihalla liukastumisesta jää yleensä liukastujalle itselleen. Kiinteistönomistaja voi joutua vastuuseen vain, jos hiekoitus on laiminlyöty. Tilaajille

Lumityöt ja pihojen liukkaus aiheuttavat monta kysymystä ja riitaakin taloyhtiöissä joka talvi. Erimielisyyksiä syntyy helpoimmin niissä taloyhtiöissä, joissa lumityöt tehdään talkoilla. Vaikka lumityöt hoitaisi käytännössä huoltoyhtiö, kiinteistön omistajalla eli taloyhtiöllä on silti viimesijainen vastuu kiinteistön turvallisuudesta.

Olen harkinnut muuttavani taloyhtiöön, mutta lumityöt huolestuttavat. Kenelle taloyhtiön lumityöt kuuluvat?

Lumityöt kuuluvat taloyhtiölle kiinteistönomistajana. Suurimmassa osassa taloyhtiöitä lumityöt kuuluvat yleensä huoltoyhtiön hommiin, mutta taloyhtiöissä voidaan sopia myös esimerkiksi niin, että asukkaat ovat vastuussa omien pihojensa lumitöiden tekemisestä. Haasteita voi tällöin muodostua, jos asukkaan oman pihan ja talon uloskäyntitien väliin jää toisen asukkaan piha, jossa lumitöitä ei ole tehty asiaan kuuluvalla tavalla. Lopulta vastuu asioiden hoitamisesta ja pihojen turvallisuudesta on aina taloyhtiöllä.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Hiekotus Parkkipaikat