Olen se ärsyttävä naapuri, jonka koira haukkuu – ilmoitin siitä erillisellä viestillä muille asukkaille

Kirjoittanut Merilla Kivineva 30.10.2019

Taas se naapurin koira haukkuu!

Tunnustus: Minä olen se ärsyttävä naapuri, jonka koira räksyttää ja ulvoo yksin ollessaan.

Koira muutti meille pentuna, mutta yksinolo on ollut vaikeaa alusta saakka ja harjoittelusta huolimatta. Mietin heti, mitä itse ajattelisin, jos asuisin seinän toisella puolella. Onko tuolla joku hätänä? Miksei se rakki voi olla jo hiljaa?

Ennakoidakseni varsin ymmärrettävät yhteydenotot päätin toimia ensin. Laitoin kaikkien lähinaapureiden postiluukuista kirjeen, jossa kerroin asiasta sekä vakuutin kouluttavani koiraa ja puuttuvani meteliin. Mukana oli puhelinnumeroni ja pyyntö ilmoittaa, jos haukku käy liian häiritseväksi.

Koulutan koiraa ja hankin sille hoitajan, jotta sen ei tarvitsisi olla tuntikausia yksin ja naapureita ärsyttämässä. Lisäksi turvauduin teknologiaan ja otin käyttööni kotimaisen Digital Dogsitterin. Netin kautta toimivaan digitaaliseen koiravahtiin voi nauhoittaa omaa ääntää ja nauhoite aktivoituu koiran melutessa. Niinpä komennan koiraani olemaan hiljaa silloinkin, kun olen kaukana kotoa.

Toisaalta lemmikit kuuluvat myös kerrostaloon, joten joustoa vaaditaan myös niiltä, jotka eivät eläimistä välitä.

Kun huomasin, että moinen sovellus on kehitetty, tunsin jonkinlaista helpotusta. En olekaan yksin! En nimittäin varmasti ole ainoa, joka miettii, paljonko oma lemmikki häiritsee naapureita. Vaikka meillä on lemmikkiystävällinen kerrostalo, jossa karvatassuja tulee rapussa vastaan harva se päivä, niin tietäähän sen jokainen, että naapurista kantautuva möykkä ärsyttää helposti silloinkin, kun se on niin sanotusti normaalin rajoissa. Toisaalta lemmikit kuuluvat myös kerrostaloon, joten joustoa vaaditaan myös niiltä, jotka eivät eläimistä välitä.

Naapurisopu on kuitenkin säilynyt ja uskon sen johtuvan kolmesta seikasta: Tunnistin ja tunnustin oman roolini naapurina, jonka kotoa ärsyttävä melu kuuluu. Tein heti toimenpiteitä sen loppumiseksi. Lisäksi viestin asiasta naapureilleni sen sijaan, että olisin odottanut heidän yhteydenottoaan ja turvautunut selittelyyn.

Omalla kohdallani postiluukkuun pudotettu lappu auttoi. Yhtäkään soittoa tai viestiä en ole saanut. Kenties haukku ei ärsyttänyt niin paljon, kun sille oli kerrottu syy – koiran uusi koti ja nuori ikä – ja keinot, joilla siihen puutun. Viestiminen kannattaa aina, joten naapureille kannattaa kertoa myös melua aiheuttavasta keittiöremontista tai perjantai-iltana järjestettävistä synttärijuhlista.

Taloyhtiössä on tärkeää muistaa, että saman katon alla asutaan yhdessä. Silloin naapurisopu ei ole vain muiden sietämistä. Se on myös muiden odotuksiin vastaamista ja sitä, että pyrkii itse olemaan hyvä naapuri.

Lue lisää: Koira taloyhtiössä – nämä taidot kannattaa opetella naapurisovun takia

Lue lisää: Lemmikit kuuluvat taloyhtiöön, mutta entä jos ne ärsyttävät?

Aiheesta muualla: Suomen eläinsuojeluyhdistys on koonnut ohjeet tilanteisiin, joissa naapurin koira haukkuu ja herättää huolta tai närkästystä.

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

2 kommenttia

  1. Hyvä kirjoitus. Koirat tuovat kodin hengen.

    1. sinulla on hienot naapurit, jotka kärsii sinun aiheuttamasta meluongelmasta. alentaa asunnon arvoa ja mukavuutta.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Häiritsevä elämä Viestintä