Nokikolari katolla – hormien hoito kuuluu taloyhtiölle

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 25.9.2012

Takka on ihana tunnelmanluoja. Taloyhtiöissä voi kuitenkin olla epäselvyyttä siitä, kuka on vastuussa takan hormien nuohoamisesta.

Vaikka pelastuslain mukaan huoneiston haltija on vastuussa hormien nuohouksesta, asunto-osakeyhtiöissä tilanne on toinen. Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan erityislakina asunto-osakeyhtiölakia, joka ristiriitatilanteissa syrjäyttää pelastuslain määräykset.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet, joiden osia hormit ovat. Tämä tarkoittaa sitä, että hormien nuohous kuuluu taloyhtiön vastuulle, mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole määrätty muuta.

Asukas huolehtii asuntonsa sisäosien kunnosta eli tässä tapauksessa takoista. Jos taas osakas on itse asentanut kotiinsa takan ja hormit, vastaa hän myös niiden kunnossapidosta.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

4 kommenttia

 1. Hei! Mitä pitäisi tehdä, kun vuokratalon ulkoalueita eikä luhtikäytäviä siivota ollenkaan. Olen maininnut asiasta parikin kertaa isännöitsijälle ja kerran laittanut sähköpostia, mutta siihenkään ei tullut vastausta. Aikaisemmissa taloyhtiöissä on huoltomies käynyt joka aamu tarkastamassa piha-alueet ja siivonnut tarvittaessa, mutta ei tässä taloyhtiössä.

  1. Vuokrataloissa sovelletaan yleensä yhteishallintolakia. Tällöin asukas voi kääntyä myös asukastoimikunnan puoleen, sillä yksi toimikunnan tehtävistä on valvoa asukkaiden puolesta hoidon ja huollon suorittamista sekä neuvotella huoltosopimuksen sisällöstä.

 2. Voiko olla mahdollista, kuten isännöitsijä väittää ettei alkuperäinen (johon ei ole tehty muutoksia) vastuunjakotaulukko ole voimassa, vaan uusi asunto-osakeyhtiölaki kumoaa vanhan.
  Jos vastuunjakotaulukkoa muutetaan yhtiökokouksessa pitääkö se vahvistaa kaupparekisterissä?
  Yhtiössämme on näkemyseroja takkahormin kunnossapidosta ja nuohouksesta.
  Asunto-osakeyhtiö on ollut rakennuttaja ja takka on rakennettu rakennusaikana on siis alkuperäinen.

  1. Vastuunjakotaulukko on yhden järjestön laatima tulkinta lain kunnossapitovastuusta, eli siinä kerrotaan miten lain määräykset tulisi tulkita. Kun laki on muuttunut 2010 on tästä tehty uusi versio ja edelleen taulukolla pyritään tulkitsemaan lain kunnossapitovastuusäännöksiä. Mikäli osakkaiden kunnossapitovastuuta halutaan laajentaa lain kunnossapitovastuusta, tulee tästä määrätä yhtiön yhtiöjärjestyksessä. Jos ei yhtiöjärjestyksessä ole mainintaa kunnossapitovastuun jakautumisesta osakkaiden ja yhtiön kesken, jakautuu vastuu nykyisen asunto-osakeyhtiölain mukaan.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Paloturvallisuus Vastuu