Miksi remontti-ilmoitus voi maksaa?

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 16.1.2012

Ennen kuin osakas voi remontoida asuntoaan, hänen on toimitettava remontista kirjallinen ilmoitus isännöitsijälle. Ilmoituksesta on käytävä ilmi kaikki tiedot, joita taloyhtiö tarvitsee arvioidakseen, että osakkaan remontti tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti.

Taloyhtiö ei saa periä maksua pelkästään osakkaan tekemän remontti-ilmoituksen vastaanottamisesta ja tallentamisesta taloyhtiön tietoihin, jos ilmoitus on tehty oikein ja siinä on riittävät tiedot.

Maksua ei esimerkiksi peritä, jos osakas ilmoittaa isännöintiyritykselle kirjallisesti, että putkiliike X vaihtaa asunnon B1 keittiön hanan tyyppihyväksyttyyn hanaan C. Tällöin ilmoituksesta käyvät ilmi kaikki tarvittavat tiedot, kuten mitä remontissa tehdään, kuka remontin tekee ja mikä on urakoitsijan pätevyys.

Osakkaan remontin kirjaamisesta aiheutuneet hallinnolliset kulut, kuten asiakirjojen kopiointi, skannaus ja arkistointi, kuuluvat taloyhtiölle. Kulut katetaan yhtiövastikkeella.

Mikäli remontti-ilmoitus on puutteellinen, osakas joutuu täydentämään sitä. Tällöin osakas maksaa remontti-ilmoituksen lisäkäsittelystä aiheutuneet kustannukset. Osakas kustantaa myös mahdollisesti tarvittavan teknisen asiantuntijan konsultointipalkkion. Teknistä konsultaatiota tarvitaan erityisesti kylpyhuoneremonteissa ja laajoissa remonteissa, joissa esimerkiksi kaadetaan väliseiniä.

Osakkaan remontin yhteydessä voidaan periä myös valvontamaksuja.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

2 kommenttia

  1. Meillä on kylpyhuoneen ja saunan laajennus käynnissä, jonka suunnitellut insinööritomisto, jonka edustaja (RI ,RAP ,YLIV. , EET) myös urakan valvojana. Sähkö ja putkityöt teetetään ammattilaisella sekä urakoitsijalla myös VTTn märkätila-sertifikaatti. Taloyhtiön puolesta halutaan kuitenkin suorittaa erillinen valvonta loppukatselmuksesta sekä vesieristystarkastuksen yhtiön valvontatyönä, josta tietenkin tulee erilliset kustannukset. Onko tämä erillinen valvoja tarpeellinen / aiheellinen?

    1. En voi ottaa kantaa tähän yksittäiseen tapaukseen.

      Yleisesti ottaen taloyhtiön valvonta voi kuitenkin olla aiheellista siitä huolimatta, että osakkaalla on remontille oma valvoja. Tällöin yhtiön valvonta voi kuitenkin olla hieman suppeampi kuin tilanteessa, jossa osakkaalla ei ole ollenkaan omaa valvojaa.

      Osakkaan oma remontin valvoja valvoo osakkaan etua ja työn toteuttamista osakkaan toivomalla tavalla. Se taas ei ole aina yhteneväinen taloyhtiön edun kanssa. Taloyhtiön tulee pitää huolta taloyhtiön edusta, ja sen vuoksi taloyhtiön tulee huolehtia itse omasta valvonnastaan. Yhtiö voi haluta valvoa erityisesti joitakin kriittisiä työvaiheita osakkaan remontissa.

      Kun taloyhtiö palkkaa ulkopuolisen valvojan, se voi varmistua siitä, ettei valvojalla ole intressiristiriitoja. Näin taloyhtiö huolehtii yhtiön edusta parhaalla mahdollisella tavalla.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Kylpyhuone