Mitä taloyhtiön hissin jälkiasennus maksaa?

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 29.10.2013

Taloyhtiön hissin jälkiasennuksesta syntyvät kustannukset riippuvat siitä, mitä yhtiökokous on päättänyt asiasta.

Jos yhtiökokous päättää, että hissi asennetaan kaikkiin taloyhtiön porrashuoneisiin, kustannukset jakautuvat niin sanotun hissivastikepykälän mukaisesti kaikkien osakkaiden maksettavaksi. Silloin kunkin asunnon maksuosuus riippuu siitä, miten hissin asennus vaikuttaa asunnon arvoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koska ylhäällä asuvat osakkaat hyötyvät hissistä enemmän, he myös maksavat enemmän.

Hissin jälkiasentamisen kustannukset lasketaan niin, että yhtiöjärjestyksessä mainittu vastikeperuste kerrotaan asunnon sijaintikerroksen perusteella määräytyvällä kertoimella. Kerroin yksi määräytyy aina pääsisäänkäyntiä lähinnä olevan hissin lähtötason perusteella. Jos hissi siis menee pääsisäänkäynnin alapuolella olevaan kerrokseen, tämän kerroksen kustannukset kerrotaan kertoimella kaksi.

Asuinkerrokset määritetään puolen kerroksen tarkkuudella. Jos asunto sijaitsee kerrosten välissä, asunnon kerroin määräytyy ylemmän kerroksen mukaan.

Jos yhtiökokous sen sijaan päättää, että hissiä ei asenneta kaikkiin porrashuoneisiin, kustannukset jaetaan ainoastaan niiden osakkaiden kesken, joiden porrashuoneeseen hissi asennetaan.

Hissin jälkiasennuksen kustannuksista vapautetaan lain mukaan myös kerrostalon kivijalassa sijaitseva liikehuoneisto tai taloyhtiöön kuuluvan rivitalon osakkaat, koska he eivät hyödy hissistä lainkaan.

Hissin jälkiasentamisen kustannusten jakautumisen pystyy kätevästi laskemaan hissilaskurin avulla.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

6 kommenttia

  1. “Jos yhtiökokous sen sijaan päättää, että hissiä ei asenneta kaikkiin porrashuoneisiin, kustannukset jaetaan ainoastaan niiden osakkaiden kesken, joiden porrashuoneeseen hissi asennetaan.”

    Perusperiaate on selvä, mutta meidän taloyhtiössämme on epäselvää mikä on tulkinta sitten porraskohtaisen jälkiasennettavan hissin suunnittelu- ja valvontakustannuksista? Onko hissin rakentaminen verrannollinen asukkaan muutostyöhön, jolloin suunnittelu, kilpailutus, rakentamis- ja rakentamisvalvontakustannukset jäisivät kyseisen portaan osakkaiden kannettavaksi?

    Onhan niin että, jälkiasennettavan hissin ylläpito/huolto- kustannukset jyvitetään vastikeperusteisesti sitten koko asunto-osakeyhtiölle?

    1. Monessa taloyhtiössä päätetään, että suunnittelukustannukset jaetaan kaikille osakkeenomistajille, koska myös myöhemmin muut porrashuoneet voivat hyödyntää mahdollista suunnittelutyötä. Mutta mikäli näin ei tehdä, suunnittelukustannus, joka tehdään yhden porrashuoneen takia, jaetaan käytännössä kyseisen porrashuoneen osakkaiden kesken, muiden hissin jälkiasentamiskustannusten mukana.

      Sen sijaan hissin ylläpitokustannukset jäävät koko taloyhtiön kustannettavaksi tulevaisuudessa normaalin hoitovastikeperusteen mukaisesti, mikäli ei samassa yhteydessä muuteta yhtiöjärjestystä ja yhtiöjärjestykseen kirjata erillinen hissivastikeperuste, jolla katettaisiin hissin ylläpitokustannukset.

      Hissin jälkiasennustyö ei ole verrattavissa osakkaan muutostyöhön, koska tässä on kyse taloyhtiön hankkeesta, eikä lainkaan osakkaan omasta hankkeesta. Kustannukset vain jaetaan eri tavalla lain määräämällä tavalla tietyn porrashuoneen osakkeenomistajille silloin, kun vain yhteen huoneistoon asennetaan hissi.

  2. Vielä spesifimpi kysymys:
    Kenen tulee huolehtia urakkatarjouksista suunnittelun järjestämisestä jne?

    Mielestäni ns. maalaisjärki sanoo, että tietysti kyseisen portaan hissiä rakennuttavan osakkaiden, mutta jos jälkiasennettava hissi kuiluineen muuttaa osakeyhtiön esim. ullakon ulkonäköä, voisi osakeyhtiön eduissa olla urakkatarjouksien suunnittelun yms. sälyttäminen osakeyhtiön hallitukselle. Onko tämä edes mahdollista?

    1. Kyse on siis taloyhtiön hankkeesta, jonka kustannukset vain jaetaan tietylle porrashuoneen osakkaille. Yhtiö ja yhtiön johto siis johtavat kyseistä hanketta ja huolehtivat sopimusten solmimisesta ja muutenkin siitä, että taloyhtiön etu tulee huomioiduksi rakentamisessa.

  3. Miten yksittäisen porrashuoneen jälkiasennettavan hissin kustannukset jaetaan, kun osa porrashuoneen asunnoista on sellaisia, joiden pääsisäänkäynti on toisessa portaassa, jossa on jo hissi?

    1. Hissihankkeet (jälkiasennukset) ovat valitettavasti sellaisia, että yksittäisiin kysymyksiin vastaaminen edellyttää yleensä perehtymistä tarkemmin kohteeseen, mutta yritän tässä jotain arvioita tuoda esille.
      Onko mahdollisesti tässä tapauksessa kyse sellaisesta vanhasta rakennuksesta, jossa asunnoilla on alun perin ollut kaksi sisäänkäyntiä, eli ns. pääsisäänkäynti ja toinen mahdollisesti pienempi sisäänkäynti, eli ns. “piian-sisäänkäynti”? Jos tällaisista kohteesta on kyse ja molemmat ovet ovat vielä toiminnassa on toinen niistä luultavasti kuitenkin ollut tosiaan asunnon ns. pääsisäänkäynti, jolloin sen mukaisesti laskettaisiin minusta kustannukset, tai jos tämä johtaisi porraskäytävään, jossa jo on hissi, siihen että kustannuksiin ei kyseinen asunto mahdollisesti lainkaan tarvitsisi osallistua.
      Tällaisissa kohteissa olisi kuitenkin hyvä perehtyä taloyhtiön historiaan ja jos on kyse tällaisista kahdella sisäänkäynnillä olevista asunnoista, paikanpäällä tarkistaa onko toinen sisäänkäynti selkeästi luonteeltaan enemmän pääsisäänkäynnin tyyppinen, kun se toinen. Sisäänkäynnin “luonne”/tyyli (mihin ovet johtaa, onko isompi tai pienempi oviaukko, tai ovi jne.) vaikuttaa myös siihen voidaanko katsoa, että toinen sisäänkäynti on selkeämmin pääsisäänkäynti, mikäli missään piirustuksissa asia ei ole tarkemmin määritelty.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Hissit Korjaushanke Yhtiökokous