Globaalit ja kotimaiset megatrendit ovat saaneet vauhtia ja lisämausteita korona-ajasta. Arvomme ovat pehmentyneet ja toiveet yksinkertaistuneet: arvostamme enemmän elämän perusasioita, kuten lähimpiä ihmissuhteita, lähiluontoa, jokapäiväistä hyvinvointia ja arkista puuhastelua.
Sitran Megatrendit koronan valossa -raportissa todetaan arkemme, työmme, vapaa-aikamme, kuluttamisemme, liikkumisen vapautemme ja globaalin toimintaympäristön muuttuneen. Miten pitkäkestoisiksi muutokset jäävät, sen aika näyttää.
Muutos koskee asumista ja taloyhtiöitäkin. Oma koti ja asumistarpeet ovat näyttäytyneet uudessa valossa, kun kotona tehdään töitä ja opiskellaan: tarvitaan tilaa ja työnteon fasiliteetteja. Halutaan, että lähiluonnosta löytyy paikka rauhoittua. Miten kaipuu luontoon huomioidaan rakentamisessa, siinä pähkinää kotien rakentajille.
Oma koti ja asumistarpeet ovat näyttäytyneet uudessa valossa, kun kotona tehdään töitä ja opiskellaan.
Vaikutukset ulottuvat naapuruussuhteisiinkin: naapuriapu on jälleen arvossaan, mutta toisaalta naapurista kantautuvat arkielämän äänet saattavat ärsyttää. Yhä useampi naapuri on iäkäs ja asujien moninaisuus voi olla haaste. Solidaarisuus, välittäminen ja yhteisöllisyys ovat myös megatrendi, mikä syventää ja toisaalta lataa isompia odotuksia naapuruussuhteisiin.
Taloyhtiön etäkokoukset ovat jo arkea. Lisäksi muille osallistumisen ja yhteisöllisyyden välineille on tullut tarvetta. Kynnys kokeiluihin ja uusien palveluiden pilotointiin on madaltunut. Lisääntyykö muutosvauhti asumisessa?
Teknologia sulautuu kaikkeen asumisessakin. Asumisen digipalveluita vaatii jo se, että iäkkäämmät voivat asua kotona pidempään, ja dataa kertyy ja sitä hyödynnetään kiinteistönpidossa.
Korona-ajan megatrendeissä puhutaan lisäksi ekologisesta jälleenrakennuksesta. Asumisessa piileekin valtava potentiaali ilmastoteoille.
Koteja saattaa olla monia ja myös väliaikaisia. On kaupunkiasunto ja yhä nuoremmillakin kesämökki. Talvella saatetaan tehdä kodin ja mökin lisäksi töitä pidempään vaikka hiihtokeskuksen kupeesta. Miten tämä muuttaa asuntomarkkinoita ja asumista ylipäätään?
Resilisenssi eli muuntautumiskyky näkyy yhä vahvemmin asumisessakin. Olipa kyse moninaisista tarpeista, monipaikkaisuudesta, moninaisesta naapuruudesta tai uuden asumisen teknologian hyödyntämisestä.
Lue lisää: Koronaviruksen aiheuttama poikkeusaika vaatii poikkeuksellisen hyvää naapuruutta
Lue lisää: Jos naapuri häiritsee, kannattaa itsekin avata suunsa