Keittiö kuntoon taloyhtiön putkiremontin siivellä

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 3.10.2013

Suunnitteletko keittiön kunnostusta? Suunnitteletko keittiön kunnostusta putkiremontin yhteydessä? Hyvä, tämä kirjoitus on sinulle.

Oma keittiö on kätevä uudistaa taloyhtiön putkiremontin yhteydessä. Keittiöremontin tekee samalla vaivalla, kun koti on jo valmiiksi remonttimyllerryksessä ja kotoa on ehkä joutunut jopa muuttamaan vähäksi aikaa evakkoon.

Järkevältä kuulostava vaihtoehto ei kuitenkaan välttämättä ole aina aivan helppo toteuttaa. Taloyhtiön johto eli hallitus ja isännöinti voivat nimittäin asettaa remontillesi ehtoja. Et esimerkiksi välttämättä saa aloittaa omaa remonttiasi ennen kuin putkiremontti on edennyt riittävästi. Tämä on myös oman etusi mukaista, jotta vältytään päällekkäiseltä työltä.

Taloyhtiön johdon huoli johtuu usein siitä, että vastuunjako putkiremonttiin yhdistetyssä keittiöremontissa voi olla epäselvä: kuka asentaa hankkimasi itsestään sulkeutuvan vesihana, kun taloyhtiö olisi asentanut ainoastaan perustasoisen hanan? Ja kuka on toisaalta takuuvastuussa, jos hankkimasi hana muutaman vuoden kuluttua hajoaa eikä tiedetä, kuka sen kiinnitti?

Oman keittiöremontin onnistuminen riippuu siitä, miten osakas ja taloyhtiön johto onnistuvat tekemään yhteistyötä ja kommunikoimaan keskenään. Aloita keittiöremontin suunnittelu jo putkiremontin suunnittelun yhteydessä ja ilmoita siitä isännöintiyritykseen ennen kuin putkiremontti alkaa.

Varsinaisessa remonttivaiheessa haasteeksi voi puolestaan nousta se, että taloyhtiön pääurakoitsija on aina vastuussa putkiremonttityömaasta. Urakoitsija ei aina innostu ajatuksesta, että asunnossa liikkuu putkiremonttimiesten lisäksi omia remonttimiehiäsi. Ratkaisuna on tässäkin yhteistyö. Putkiremonttiurakoitsijan kanssa voi sopia, että aloitat oman remonttisi vasta sitten, kun putkiremonttiurakoitsijalle sopii. Taloyhtiön remontin on aina oltava etusijalla, jotta se etenee joutuisasti.

Toisaalta keittiöremontin tekemiseen voi jossain tapauksissa käyttää myös putkiremonttiurakoitsijaa. Vaihtoehto on usein ulkopuolisia urakoitsijoita helpompi ja edullisempi, kun usean toimijan työtä ei tarvitse sovittaa yhteen.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Keittiö Korjaushanke Putkiremontti Vastuu