Isännöintiliitto kannattaa savuttomia taloyhtiöitä

Kirjoittanut Tommi Leppänen 14.9.2017

Tupakkalailla on yksi tavoite yli muiden: tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen Suomessa.

Vuoden alussa astui voimaan tupakkalain uusi pykälä, joka antoi taloyhtiöille mahdollisuuden puuttua häiritsevään tupakointiin hakemalla kunnalta tupakointikieltoa osakashallintaisiin tiloihin. Lain toimivuutta ja byrokraattisuutta on arvosteltu – syystä.

Isännöinnin ja taloyhtiöiden kannalta olisi etu, että nykyinen epäselvä tilanne korjaantuu nopeasti. Isännöintiliitto kannattaa edelleen lakiin perustuvaa tupakointikieltoa taloyhtiöihin, mikä tarkoittaisi sitä, että kaikki taloyhtiöt olisivat savuttomia.

Tupakkalakia koskevassa hallituksen esityksessä todetaan, että tupakansavulle altistuminen kodeissa on yhteiskunnallisesti merkittävä ongelma. Sen kitkemiseksi ei ole ollut tehokkaita keinoja. Uuden tupakkalain myötä myös taloyhtiöissä oli tarkoitus astella kohti savuttomuustavoitetta.

Taloyhtiöt eivät ole syystä tai toisesta innostuneet hakemaan tupakointikieltoja, joten lain vaikutukset näyttävät jääneen vähäisiksi. Aikaa on kulunut puoli vuotta ja kieltoja on asetettu voimaan vain muutamia. Yksi tuoreimmista tapauksista on Tampereelta.

Tupakkalain tavoite on kuitenkin voimassa ja poliittinen tahtotila asian ratkaisemiseksi suuri. Heinäkuun alussa asetettiin uusi työryhmä arvioimaan nykyisen lain toimivuutta. Käytännössä lakia siis aletaan jumpata kohtuullisen nopeasti sen voimaantulon jälkeen.

Työryhmän toimeksiantona on tehdä ehdotuksia tupakka- ja muun lainsäädännön kehittämiseksi, jotta tupakkalain tavoitteet saavutetaan vuoteen 2030 mennessä.

Tommi Leppänen

Kirjoittaja: Tommi Leppänen

Tommi Leppänen työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana tammikuun 2019 loppuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tommi Leppänen →

2 kommenttia

  1. “mikä tarkoittaisi sitä, että kaikki taloyhtiöt olisivat savuttomia”

    🙂 hehheh!

    Pitäkää mielessä taloyhtiöiden suuri kirjo. Paritalosta ylöspäin, ehkä suomessa on omakotitalojakin jotka on muutettu taloyhtiöksi. Omassa 3 talon yhtiössä asuu 6 aikuista joista 4 polttaa, minä DIY-isännöitsijänäkö alkaisin lukemaan lakia näille kessuttajille? Voi olla että pihan small-talk jäisi vähiin sen jälkeen. Tulisimme tietoisesti rikkomaan lakia joka kieltää tupakanpolton taloyhtiössä.

    Ei saisi ehdottaa sellaisia lakeja joita ei tulla noudattamaan. Lakeja pitää noudattaa, ja jos niin ei tapahdu se vähentää lakien kunnioitusta. Kuten energiatodistuslaki.

    Mielestäni tämä kysymys menee samaan nippuun muiden häiriötekijöiden kanssa (melu, sotkeminen, paikkojen rikkominen yms). Asia pitäisi hoitaa paikallisesti yhtiössä kuten yhtiö parhaaksi katsoo. Keinovalikoimaa voisi toki helpottaa ja monipuolistaa. Ja voi olla että vuosien saatossa asia hoituu ihan itsekseen, kuulin juuri omalta nuoreltani että heidän yläasteellaan juuri kukaan ei polta 🙂

  2. Voiko taloyhtiö vaatia isännöintifirmalta savuttomuutta?

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tupakka