Voiko grillijuhlia järjestää taloyhtiössä omalla parvekkeella?

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 30.4.2012

Vappu on hyvä aika avata tämän vuoden grillikausi. Moni varmasti miettii, voiko grillijuhlia järjestää taloyhtiössä omalla parvekkeella.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan parveke kuuluu osakkeenomistajan hallintaan, ja hän saa tehdä parvekkeellaan lähes kaikkea sitä, mitä asunnossaankin. Taloyhtiön järjestyssääntöjen pitäisi olla linjassa lainsäädännön kanssa, eikä taloyhtiön kannata kieltää sellaista, mikä kuuluu normaaliin asumiseen ja elämiseen.

Lain mukaan grillaaminen on siis sallittua, joten taloyhtiökään ei voi sitä kieltää. Mikäli taloyhtiön järjestyssäännöt kieltäisivät grillaamisen parvekkeella, ei yhtiö käytännössä pystyisi puuttumaan siihen mitenkään. Grillaaminen ei esimerkiksi ole tarpeeksi painava syy varoitukselle tai huoneiston hallintaanottamiselle.

Taloyhtiö ei myöskään voi vedota paloturvallisuuteen grillausasiassa ilman, että se pystyy osoittamaan, että asukkaan grilli todella on paloturvallisuusriski. Avotulen tekeminen on tietenkin parvekkeellakin kiellettyä.

Taloyhtiön kannattaa laatia yhdessä isännöinnin kanssa hyvä ohjeistus asukkaille siitä, miten yhteisössä asutaan ja kirjata ohjeet taloyhtiön järjestyssääntöihin. Ohje voi sisältää esimerkiksi suosituksen siitä, että parvekkeella kannattaa grillata ainoastaan sähkögrillillä. On tärkeää, että kaikki tuntevat yhteiset pelisäännöt ja noudattavat niitä.

Hauskaa vappua!

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

7 kommenttia

 1. Lehtenne myönteinen kanta grillaukseen sopii kovin huonosti nykyaikaiseen kerrostaloyhteisöön, jossa parvekkeiden rakenne on usein täysin avoin alhaalta ylös saakka. Kun lisäksi taloissa on koneellinen ilmastointi, parvekkeen ilma kulkeutuu asuntoon. Näin yhdellä parvekkeella grillaaminen voi häiritä 8 ylemmällä parvekkeella asuvaa perhettä. Myös Helsingin kaupungin Ympäristökeskus on ottanut kielteisen kanna parvekkeilla grillaamiseen.

 2. Paska tsägä jos tuloilma otetaan “paskasta”paikasta..

 3. Hyvä että toitte asian esille jonka luulin olevan kiellettyä. Ostin grillin ja grillailin sydämeni halusta kaikkea maukasta. Kerrostalossa on mukavaa viettää aikaa parvekkeella ja grillaus jonka on ennen joutunut suorittamaan kaupungin grillauspaikoilla voi tehdä kotona. Käryä siitä ei tule nimeksikään mutta herkulinen tuoksu voi kyllä tehdä naapureista nälkäisiä. Ei ole kukaan vielä valittanut mutta varmuuden vuoksi tulostin tuon artikkelin niin voin antaa valittajalle jos sellaista ilmestyy. Kotini on tosiaan linnani.

 4. Juuri näin. Ongelma ei ole yksittäisen grillaajan oikeus/mukavuus vaan haitta muille asukkaille. Yhtiössämme on yhtiökokouksessa yksimielisesti kielletty parvekegrillaaminen. Oikeudellisesti päätöksen pitävyys voi olla kyseenalainen mutta meillä on systeemi toiminut jopa muutaman muistutuksen jälkeen. Hyvä näin.

 5. Kouvolassa askettäin sattunut kerrostalon tulipalo on tutkijoiden mukaan saanut alkunsa sähkögrillistä.

  Tukes (Turvatekniikan keskus) varoittaa, että parvekkeella, jossa on puinen lattia tai taustapanelointia, ei tulisi käyttää grilliä.

  1. Kiitos kommentista.

   Tärkeintä onkin muistaa turvallisuus ja huomioida parvekkeen rakenteet ja erityisominaisuudet.

  2. Kyllähän tuohon grillaamiseenkin pätee samat periaatteet, kuin muuhunkin asumiseen: toisten huomioon ottaminen. Ei kai iso kaasugrilli kuulu parvekkeelle. Itsellä on pieni sähkögrilli, jossa on mukava tehdä vaikka kalanyyttejä ja joskus makkarat kuumentaa.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Järjestyssäännöt Paloturvallisuus Parvekkeet