Asuntojen lyhytaikainen vuokraus vastaa asumisen muuttuviin tarpeisiin

Kirjoittanut Kati Valjus 12.10.2023

Kaikki asuminen ei suinkaan enää noudata vanhaa peruskaavaa, jossa asutaan yhdessä osoitteessa, jossa ollaan kirjoilla.

Alaovella odotti nainen ilman hiuksia. Hän oli ikäiseni perheenäiti, joka varmisteli, miten vuodesohvan saa levitettyä. Muu perhe saapuisi jonain viikonloppuna kaupunkilomalle. Hänelle itselleen tämä ei ollut lomaa. Opin, että syöpähoidot ovat kokopäivätyö: joka arkipäivä, kuukauden ajan. 

Kalustettujen asuntojen lyhytaikainen vuokraus, eli useimmiten Airbnb:n kaltaisen alustan kautta tapahtuva vuokraus, vastaa maailman muuttuviin tarpeisiin. Kaikki asuminen ei suinkaan enää noudata vanhaa peruskaavaa, jossa asutaan yhdessä asunnossa, jossa ollaan kirjoilla. Joustavuus on nykyaikaa ja tarve erilaisille ja eri mittaisille lyhyille vuokrauspätkille on kasvava. Työn luonteen häilyessä lähi- ja etätyön välillä tarvitaan yhä joustavampia asumisratkaisuja. Yliopistot, yliopistosairaalat, teknologiayritykset ja kulttuurihankkeet kiinnostavat tekijöitä ulkomaita myöten. Väliaikaisille tekijöille tarvitaan asuntoja.

Lyhytaikaisesta vuorauksesta on mediassa kohistu viime aikoina monessa valossa, useimmiten negatiivisessa. Joissain yhtiöissä toiminta halutaan kieltää ja on ehkä jopa kiellettykin, jo yhtiöjärjestyksessä.

Ymmärrän, ettei kukaan halua asua hotellissa, jossa ramppaa jatkuvasti uusia bileseurueita. Tällaisesta lienee kuitenkin harvoin kyse – ennemminkin olettaisin, että kieltojen takana saattavat olla ennakkoluulot. Uskon, että kalustettujen asuntojen lyhytvuokraus on joissain yhtiöissä aiheuttanut oikeasti häiriötä. Toisaalta: näyttäkää se yhtiö, jossa ei koskaan olisi ollut yhtäkään häiriötä. Satunnainen, äänekkäämpi yövieras on parhaassa tapauksessa huomenna jo nostanut kytkintä.

Petteri Orpon (kok.) hallitus on luvannut tarkentaa lyhytvuokrauksen sääntöjä hallitusohjelmassaan. Hyvä niin: pelisäännöt tulisi olla selvillä ja niiden tulisi olla samat kaikille.

Airbnb on alusta, joka taipuu moneen, erityisen hyvin myös muun muassa vuokralaisen taustojen tarkistamiseen. Vuokranantaja näkee halutessaan jo ennen kuin varauksen hyväksyy, millaisia arvioita aiemmat vuokranantajat ovat asukkaasta jättäneet.

Ajatellaanpa tilannetta, jossa keikkatyöläinen voisi parhaassa tapauksessa saada kustannettua keikkapaikkakunnan asunnon vuokraamalla tällä välin omaansa, ja säästyisi esimerkiksi turhalta ajelulta kahden paikkakunnan välillä. Seurustelevan yhteishuoltajan asunto saattaa olla tyhjänä joka toinen viikko, kun lapset ovat eksällä ja kyyhkyläinen itse uuden kumppaninsa luona. Ulkomailta tulevan huippuosaajan ei ole mitään järkeä ostaa huonekaluja kolmeksi kuukaudeksi. Putkiremonttipakolaisella on paljon muitakin murheita mielen päällä kuin asumisratkaisujen hankaloituminen. 

Hiuksettoman naisen bongasin vielä samalla viikolla Maija Vilkkumaan keikalta ystäviensä kanssa. Jännästi sydämessä läikähti.

Kati Valjus

Kirjoittaja: Kati Valjus

Olen toimittaja, yksityinen vuokranantaja ja itseoppinut kierrätysremontoija. Toimittajana haluan tarttua aiheisiin, jotka ovat itselleni merkityksellisiä, kuten ekologinen ajattelu, yhteiskunnan ilmiöt ja ihmisten välinen vuorovaikutus.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Kati Valjus →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Airbnb