Vuokraisitko asuntosi pois kesäksi?

Kirjoittanut Tiina Komi 5.6.2023
asunnon vuokraus

Vietätkö suurimman osan kesästä poissa kotoa ja haluaisit tienata rahaa vuokraamalla asuntoasi? Asunnon voi vuokrata joko koko kesäksi tai lyhyinä pätkinä.

Asuntojen lyhytaikaisen vuokraamisen yleisyys vaihtelee paikkakunnittain ja on usein kausiluontoista. Esimerkiksi Helsingissä oli toukokuussa reilut 2 000 aktiivista majoituskohdetta. Määrä nousi viime kesänä noin kolmeen ja puoleen tuhanteen.

Oman asunnon saa vuokrata eteenpäin, jos yhtiöjärjestys ei sitä kiellä. Kielto on harvinainen vanhoissa taloyhtiöissä, uusissa siihen törmää useammin. Vuokrauskielto on helpointa kirjata yhtiöjärjestykseen rakennusvaiheessa, koska sen lisääminen jälkeenpäin vaatii kaikkien osakkaiden hyväksynnän.

Suomen vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo muistuttaa, että vuokra-asunnon jälleenvuokraus vaatii aina omistajan luvan.

Aarnivuon mukaan ammattimaisen majoitustoiminnan ja vuokraustoiminnan välinen ero on häilyvä, mutta oman asunnon vuokraamisessa kesäksi ei ole ongelmaa. Eri pituiset vuokrasopimukset ovat normaalia vuokraustoimintaa, johon sovelletaan lähtökohtaisesti lakia asuinhuoneiston vuokraamisesta, on kyse sitten pidemmästä jaksosta tai vain yhdestä viikonlopusta.

Sovi asioista kirjallisesti

Vuokrasopimuksen voi tehdä eri tavoin, vaikkapa Whatsapp-keskustelulla. Sopimus syntyy, kun vuokranantaja tarjoaa asuntoaan ja kertoo millaisin ehdoin sen voi vuokrata, ja vuokralainen kertoo ottavansa asunnon vastaan. Allekirjoitus ei ole välttämätön.

Asuntoa voi vuokrata itse tai antaa sen esimerkiksi Airbnb:n tai Forenomin välitettäväksi. Silloin vuokralaiset hyväksyvät asuntoa vuokratessaan näiden yritysten ehdot. Esimerkiksi Airbnb-asunnoissa on juhlimiskielto.

– Jos omistaja hoitaa itse vuokrauksen, kannattaa sopia ainakin vuokrasta ja vuokra-ajan kestosta sekä siitä, kuuluko vuokraan esimerkiksi sähkö, vesi tai autopaikka. Kannattaa myös miettiä, onko lemmikin tuominen tai tupakointi sallittua. On hyvä pohtia myös vakuuden ottamista, luottotietojen tarkistamista ja kotivakuutuksen edellyttämistä.

Jos oman kotinsa vuokraa koko kesäksi samalle vuokralaiselle, asunnon omistaja ei pääse käymään siellä, eikä hakemaan kesken kaiken omia tavaroitaan. Vuokranantajalla ei ole vapaata vierailuoikeutta, joten kesän poissaoloon kannattaa varautua etukäteen. 

Airbnb-emännyys ja -isännyys sitoo

Vuokratessaan asuntoa lyhyissä pätkissä, omistaja voi käyttää myös itse asuntoa vuokralaisten välissä. Käytännössä omistaja vastaa usein itse siivouksesta ja avainten luovuttamisesta uudelle vuokralaiselle. Samalla hän voi kertoa taloyhtiön pelisäännöistä, kuten hiljaisuusajoista, saunan ja pesutuvan käytöstä, autojen vieraspaikoista sekä roskien lajittelusta.

– Kesävuokralaisten kanssa vastaan tulevat ongelmat liittyvät yleensä puutteelliseen ohjeistukseen ja kommunikaatioon.

Oman kodin vuokraaminen lyhyissä pätkissä sitoo vuokranantajaa. Susanna Aarnivuo neuvoo sopimaan etukäteen, kuka hoitaa käytännön asioita silloin, kun omistaja ei itse pääse paikalle.

Kalustetun asunnon huonekalut ja tavarat kannattaa dokumentoida siltä varalta, että jotain katoaa tai menee rikki.

Muista verot, vältä ongelmat puhumalla

Vuokra on veronalaista tuloa. Siitä voi kuitenkin vähentää asunnon vuokraamisesta aiheutuvat kulut.

– Oman asunnon voi myydä verovapaasti, kun siinä on asunut omistusaikanaan yhtäjaksoisesti ja vakituisesti vähintään kaksi vuotta. Asunnon vuokraus ulkopuoliselle, vaikka vain yhden viikonlopun ajaksi, katkaisee kaksivuotiskauden ja laskenta alkaa alusta, Susanna-Maria Aarivuo sanoo.

Ongelmat hoituvat yleensä puhumalla. Jos vuokralaisen käytös häiritsee naapuria, asiasta kannattaa sanoa suoraan vuokralaiselle. Hän ei välttämättä itse tiedä häiritsevänsä muita.

Jos puhuminen ei auta, omistaja tai isännöitsijä voi antaa vuokralaiselle ensin huomautuksen. Jos tämä ei riitä, hänelle voi antaa virallisen varoituksen. Viimeinen keino on vuokrasopimuksen päättäminen.

Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Airbnb Vuokra-asuminen