Asunto kuin sauna? Näin asuntoa voi viilentää helteillä

Kirjoittanut Mia Rouvinen 16.6.2020
Asuntoa voi helteillä yrittää viilentää tuulettimen avulla Kuva: Mia Rouvinen

Miten viilentää asuntoa helteillä, jos ilmalämpöpumppua ei ole? Kannattaako tuuletinta hankkia? Kokosimme vinkkejä muun muassa Motivalta.

Kesän lämpimät päivät ovat jo täällä, ja moni asunto alkaa pikkuhiljaa lämmetä. Moni tuskailee etenkin sen kanssa, miten viilentää asuntoa helteillä edes sen verran, ettei nukkuminen jää pelkäksi kieriskelyksi. Kokosimme vinkkejä Motivalta, Martoilta ja Työtehoseuralta.

Luomukeinot käyttöön ensin: pimennä ja tuuleta oikeaan aikaan

Viilentämisessä kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että pyrkii ensin pitämään helteen asunnon ulkopuolella. Kun olet herännyt ja antanut makuuhuoneen tai nukkumistilan tuulettua, sulje tuuletusikkuna tai mahdollinen parvekkeen ovi. Pidä muutkin ikkunat ja ovet päivällä kiinni.

Sulje myös sälekaihtimet tai vedä ikkunoiden eteen paksut verhot vähintäänkin niin pitkäksi aikaa, kun aurinko paistaa suoraan asuntoon. Kun ikkunoiden seinusta on varjossa, kaihtimet voi avata ja ikkunankin, jos ulkona on viileämpi kuin sisällä.

Parhaiten asuntoa voi viilentää, jos huoneistoon saa yöksi läpivedon, eli ikkunoita tai ovia on rakennuksen kahdella seinustalla.

Jos kerrostalossa kaikki ikkunat ovat samalla seinustalla, rappukäytävästä voi kokeilla avata mahdollisen tuuletusparvekkeen oven ja virittää oman postiluukun väliin esimerkiksi paperitullon niin, että luukku pysyy auki.

Näin asuntoon voi saada pikkuisen ilmavirran, joka vie kuumempaa ilmaa ulos ja tuo viileään sisään nopeammin.

Sammuta turhat laitteet ja lämmitykset

Toinen keino viilentää asuntoa helteillä on tarkistaa lämmitysten säädöt ja välttää kotia kuumentavien laitteiden käyttö. Tarkista, että lämpöpatterit on suljettu tai säädetty niin pienelle kuin mahdollista.

Motivan tiedotteen mukaan kylpyhuoneen lattialämmityksen voi säätää kesän ajaksi pienemmälle tai lyhyeen reissuun lähtiessä laittaa sen kokonaan pois päältä.  Kosteissa tiloissa pitää kuitenkin varmistaa riittävä ilmanvaihto, jotta lattia varmasti kuivuu käytön välissä.

Martat muistuttavat, että helteillä ruoka kannattaa valmistaa muuten kuin uunissa tai liedellä, sillä muuten lämmittää ruoan lisäksi myös asuintiloja. Käytä mikroaaltouunia, jos sellainen on.

– Parasta on ennaltaehkäisy. Se, että pyrkii pitämään lämmön ulkona ja välttää sisäisiä lämpökuormia, kuten saunan tai uunin lämmittämistä, sanoo Marttojen kehittämispäällikkö Salka Orivuori.

Jo tavallinen tuuletin voi helpottaa oloa

Helteiden jatkuessa kodin sisälämpötila voi nousta tukalan kuumaksi, vaikka kuinka yrittäisi pitää verhot ja ovet kiinni. Silloin tiloja voi yrittää viilentää pöytä- tai lattiatuulettimilla.

Tuuletin liikuttaa huoneilmaa, mutta se ei varsinaisesti alenna sisälämpötilaa. Tuulettimen ansioista iholta poistuu kuitenkin lämpöä nopeammin kuin ilman tuuletinta, joten jo se voi helpottaa oloa.

Joidenkin mukaan tuulettimella voi myös viilentää. Kun ulkona on viileämpää kuin sisällä, avataan ovi tai ikkuna ja laitetaan tuuletin ikkunan eteen. Lämpimän huoneilman siirtyminen ulos tehostuu ja sisään virtaa viileämpää korvausilmaa.

– Se on ihan loogista. Lämmin ilma on kylmää ilmaa kevyempää. Sisään virtaava viileä ulkoilma painuu huoneen alaosaan ja lämmin ilma nousee ylös ja virtaa ulos. Tätä kutsutaan luonnolliseksi ilmanvaihdoksi, Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa sanoo.

Lämmin hakeutuu aina kylmään päin ilman tuuletintakin, sillä lämpötila pyrkii tasoittumaan.

– Tuulettimella sitä voi tehostaa yöaikaan, Marjomaa sanoo.  

Tuulettimia kannattaa vertailla ennen ostamista

Halvimmat tuulettimet maksavat parikymppiä. Työtehoseuran mukaan tuulettimet kuluttavat sähköä 1–3 kilowattituntia vuorokaudessa. Keskimäärin niiden käyttö maksaa noin 20 senttiä vuorokaudessa.

Tehokkaan, esimerkiksi 120 wattisen, lattiatuulettimen käyttö maksaa jo vajaat 40 senttiä vuorokaudessa, jos se on päällä koko ajan. Tuuletinta ei kuitenkaan kannata pitää päällä, jos ei ole itse kotona.

Ostopäätöstä tehtäessä tuulettimia kannattaa hetki vertailla, sillä niiden tehoissa ja äänitasoissa voi olla isojakin eroja. Makuuhuonetta öisin viilennettäessä desibeleillä voi olla merkitystä, jos on herkkäuninen.

Jos lakanat ovat aamulla tuuletusyrityksistä huolimatta kosteat, ne kannattaa nostaa kuivumaan. Samalla myös patja kuivuu, kun kosteus ei jää muhimaan märkiin lakanoihin.

Siirrettävä ilmastointilaite jäähdyttää ja poistaa kosteutta

Siirrettävät ilmastointilaitteet jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta. Ostopäätöstä tehtäessä kannattaa Motivan mukaan miettiä käyttötarkoitusta. Jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneen viilentämiseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän tehokkaampi laite.

Ilmastointilaitteen höytysuhteen ilmaisee energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER): mitä suurempi luku, sitä taloudellisempi laite. Laitetta hankittaessa on hyvä ottaa huomioon, että sen poistoilmaputken saa varmasti tuuletusikkunan tai oven välistä ulos ja kiinnitetyksi paikoilleen.

– Jos putki luiskahtaa sisälle, laite puhaltaa kuuman ilman huonetilaan. Tämä voi johtaa siihen, että laite käy jatkuvasti ilman taukoja ja samalla kuitenkin kuumentaa sisäilmaa, sanoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Jos putken kiinnitys vaatii poraamista julkisivuun tai vaikuttaa sen ulkoasuun, kysy isännöinnistä tai taloyhtiön hallitukselta, pitääkö työstä tehdä muutostyöilmoitus tai hakea sille lupaa.

Halvimmat siirrettävät koneelliset ilmastointilaitteet maksavat kolmisensataa euroa, ja niiden käyttö maksaa pari euroa vuorokaudessa. Rahaa kuitenkin säästyy, kun laitetta käytetään järkevästi.

Motiva muistuttaa, että jos ikkuna tai ovi on auki, ilmastointilaite kannattaa pitää kiinni. Viilentää kannattaa vain se tila, jossa viilennys on tarpeen.

On myös hyvä muistaa, että jo parin asteen viilennys helpottaa oloa: jos sisällä on 29 astetta, jo viilennys 27 asteeseen riittää parantamaan asuinmukavuutta.

Lue myös: Saako omassa asunnossa tai pihassa olla alasti?

Lue myös: Ilmalämpöpumpun asentaminen ei käy taloyhtiöissä noin vain – ota nämä asiat huomioon

Lue myös: Mikä avuksi, kun kesä kuumentaa asunnon? Vertailemme viilennysvaihtoehdot

Lue aiheesta muualta:

Asetus josta harva tietää: Liian kuumaksi lämpiävästä asunnosta voi saada vuokranalennusta – HS listasi vinkit hellehelpotukseen

Mia Rouvinen

Kirjoittaja: Mia Rouvinen

Mia Rouvinen toimi Kotitalon verkkotuottajana vuoden 2022 alkuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mia Rouvinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Energia