Täältä löydät taloyhtiöaiheiset lakikysymykset ja juristien vastaukset.

Saako omassa asunnossa tai pihassa olla alasti?

Normaali elämä on sallittu, mutta naapureita ei saa toistuvasti häiritä.

Oikeusoppineet ovat pohtineet näitä asioita viime aikoina esimerkiksi Iltalehdessä, kun Keski-Suomen käräjäoikeus oli tuominnut jyväskyläläisen miehen päiväsakkoihin sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta naapurin kertoman perusteella.

Viisikymppinen mies sai tuomioksi 20 päiväsakkoa, koska hän oli kävellyt asunnossaan ja hyppinyt takapihansa trampoliinilla alasti. Tuomio perustuu naapurissa asuvan perheenäidin todistukseen. Naisen mukaan mies oli kävellyt alasti usein ja tahallaan. Hänen tyttärensä koki naapurin käytöksen epämiellyttäväksi.

Mies on valittanut päätöksestä hovioikeuteen.

Kotona saa olla vapaasti, kunhan ei häiritse muita

– Lähtökohta on, että kotinsa seinien sisäpuolella saa viettää omanlaistaan elämää, kunhan asuminen ei vahingoita rakennusta tai häiritse muita, asianajaja, OTM Marina Furuhjelm Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta sanoo. Jyväskyläläismiehen tapauksen perusteella myös sukupuolisiveellisyyttä voidaan siis loukata yksityisellä alueella, eli omassa kodissa tai yksityisellä rajatulla pihalla.

Taloyhtiöissä ei voi omassa kodissaankaan häiritä naapureita. Elämää voidaan pitää häiritsevänä silloin, kun siitä aiheutuu häiriötä muille asukkaille, ja se on jatkuvaa tai toistuvaa.

Jos naapuri häiriintyy, kannattaa hänen keskustella ensin suoraan naapurin kanssa ja jos tämä ei auta, tehdä häiriöstä ilmoituksen isännöinnille. Toki naapuri voi rikosepäilyssä harkita myös, haluaako hän tehdä asiasta tutkintapyynnön poliisille.