Ilmalämpöpumpun asentaminen ei käy taloyhtiöissä noin vain – ota nämä asiat huomioon

Kirjoittanut Merilla Kivineva 25.6.2020
Taloyhtiössä on huoneistojen viilentämiseen käytännössä kolme tietä: kaukojäähdytys, maaviileä ja ilmalämpöpumpun asentaminen.

Kuumina kesäpäivinä kotonakin kaivataan viilennystä. Moni laittaa hankintalistalle ilmalämpöpumpun, mutta taloyhtiössä sen asentaminen ei aina ole aivan yksinkertaista.

Ilmalämpöpumpun asentaminen ei taloyhtiössä onnistu noin vain. Jos osakas haluaa asentaa ilmalämpöpumpun, täytyy hänen tehdä taloyhtiölle ensin muutostyöilmoitus, Isännöintiliitto muistuttaa.

Ilmoitus täytyy tehdä kaikista sellaisista remonteista tai muutoksista, jotka koskevat talon rakenteita tai vaikuttavat julkisivun ulkonäköön. Ilmalämpöpumppua asennettaessa laitteistoa asennetaan sekä asunnon sisälle että esimerkiksi parvekkeelle, ja asennustyössä täytyy porata ulkoseinän rakenteita.

– Ilmoittaminen liittyy kunnossapitovastuuseen, joka jakautuu osakkaan ja taloyhtiön välillä. Taloyhtiö vastaa rakenteiden, kuten ulkoseinän kunnosta. Siksi siihen vaikuttaviin töihin tarvitsee aina yhtiön luvan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius sanoo.

Kaikkia osakkaita pitää kohdella yhdenvertaisesti

Taloyhtiöissä suhtaudutaan ilmalämpöpumppuihin eri tavoin, eivätkä kaikki hallitukset anna asennuslupaa. Syitä voi olla monia.

– Hallituksen täytyy päätöksissään pohtia asiaa koko taloyhtiön kannalta. Ilmalämpöpumpusta voi esimerkiksi tulla kondenssivettä, joka talon rakenteisiin päästessään aiheuttaa vaurioita, Lithenius havainnollistaa.

Hän muistuttaa, ettei lupaa välttämättä ehditä myöntää parissa päivässä, vaan sitä täytyy varautua odottamaan. Hallitus voi joutua selvittämään esimerkiksi paikkakunnan rakennusvalvonnalta lupa-asioita ennen kuin itse myöntää lupaa.

Kesän viilennyskeinoja harkitessa pitää siis olla ajoissa liikkeellä. Koska ilmalämpöpumppujen asennus jakaa mielipiteitä taloyhtiöissä, kannattaa osakkaiden tehdä periaatepäätös ilmalämpöpumpuista yhtiökokouksessa.

– Yhtiökokouksen päätöksellä asia tulee kerralla selväksi. Myös ilman yhteistä päätöstä taloyhtiöissä täytyy aina noudattaa yhdenvertaisuusperiaatetta. Hallitus ei siis voi antaa yhdelle osakkaalle lupaa ilmalämpöpumppuun ja evätä sitä toiselta, vaan säännöt ovat kaikille samat, Lithenius painottaa.

Silloin kun taloyhtiö antaa asentamiselle luvan, täytyy asennustyötä valvoa. Näin taloyhtiö varmistuu siitä, että ilmalämpöpumpun asentaminen on tehty oikein.

Jos ilmalämpöpumpun asentaminen ei tämän kesän helteitä ehdi helpottamaan, ue kokoamamme vinkit arkisista viilennyskeinoista: Asunto kuin sauna? Näin asuntoa voi viilentää helteillä

Lue myös: Mikä avuksi, kun kesä kuumentaa asunnon? Vertailimme eri vaihtoehdot?

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Lämmitys