Jos vuokraat asuntoa tai huonetta matkaajille, huomioi nämä

Kirjoittanut Marianna Laiho 15.2.2019
Jos vuokraa asuntoaan majoituskäyttöön, täytyy vieraille muistaa kertoa talon tavat ja järjestyssäännöt. Vuokraaja voi joutua maksamaan veroja.

Oman asunnon tai huoneen vuokraaminen matkailijalle on yleistä maailmalla ja yleistyy myös Suomessa. Mitä majoitusvuokrauksessa kannattaa huomioida?

Isojen perheasuntojen kauppa on hyytynyt taantuman vuoksi. Samaan aikaan moni suomalainen omistaa liian suuren asunnon: lapset ovat muuttaneet pois, eikä kaikille huoneille ole enää tarvetta. Jotkut ovat alkaneet tehdä asunnollaan rahaa uusin keinoin. He vuokraavat huonetta tai koko asuntoa matkailijoille. Vuokraamiselle ei ole mitään estettä, jos yhtiöjärjestyksessä ei ole erillistä kieltoa.

– Yleensä tällaista merkintää ei ole. Asunnon tai huoneen saa vuokrata lyhytaikaiseen aivan samalla tavalla kuin pitkäaikaiseenkin käyttöön kenelle tahansa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo.

Vesimaksu keskimääräisen majoittujamäärän mukaan

Yleensä taloyhtiössä on päätetty avainten lukumäärä asuntoa kohden. Asukkaalla on kuitenkin oikeus teettää avaimia tarpeensa mukaan. Myös ovikoodi on vapaasti jaettavissa.

– Taloyhtiö pitää avaimista kirjaa. Uudempia mekaanisia ja elektronisia avaimia saa vain isännöitsijän kautta, mutta tällöinkään taloyhtiö ei voi rajoittaa niiden määrää, Furuhjelm sanoo.

Jos asunnossa on vesimittari, laskutus tapahtuu kulutuksen mukaan. Vaikka maksu muodostuisi asukkaiden lukumäärän perusteella, vettä tuskin tuhlaantuu riesaksi asti.

– Jos kyse on säännöllisestä ja pitkäaikaisesta huoneen vuokraamisesta, esimerkiksi muutamia päiviä viikoittain, sovun säilymiseksi on hyvä sopia isännöinnin kanssa vesimaksun maksamisesta vaikkapa keskimääräisen käyttäjämäärän mukaan. Varsinkin, jos myös omistajat yöpyvät asunnossa, hän sanoo.

Irtaimistovahingot korvaa niiden aiheuttaja

Jos yöpyjä aiheuttaa asunnossa vahinkoa, horjahtaa esimerkiksi television päälle ja televisio vaurioituu, korvausta voi hakea vahingon aiheuttajalta. Toivottavaa olisi, että tällä on kotivakuutus.

– Mikäli vahinko kohdistuu rakenteisiin, korvausta haetaan taloyhtiön kiinteistövakuutuksesta, korvausasiantuntija Teija Mattjus Turvasta sanoo.

Vuokraaja, huomioi nämä:

  • Kerro vuokralaisillesi talon pelisäännöt, esimerkiksi hiljaisuusajat ja mattojen tamppauskäytännöt. Turistit siivoavat yleensä lähtöpäivänään.
  • Ansaittu tulo on ilmoitettava verottajalle pääomatulona. Tulosta voi vähentää toiminnasta aiheutuneet kulut.
  • Jos majoittamiseen liittyy merkittävä määrä muita palveluja kuten pyykinpesua ja aamiaistarjoilua, verottaja saattaa katsoa siitä saadun tulon osittain ansiotuloksi. Jos tällainen toiminta on jatkuvaa ja laajamittaista, se saatetaan katsoa elinkeinotoiminnaksi.
  • Jos majoittamisesta saatu tulo ylittää muun arvonlisäverollisen toiminnan kanssa 8 500 euroa vuodessa, on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvolliseksi.

Asiantuntijana verohallinnon ylitarkastaja Janne Myllymäki.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Airbnb