Älä unohda käyttövesiputkia putkiremontissa

Kirjoittanut Geberit 17.12.2021
Käyttövesiputket voidaan kannakoida remontissa paremmin, jolloin niistä ei tule äänihaittoja. Kuva: Geberit

Putkiremontissa ei kannata pihistellä väärissä kohdin. Rakenteissa kulkevat käyttövesiputket ansaitsevat putkiremontin yhteydessä ainakin kuntokartoituksen, usein myös uusimisen. Tapio Aaltonen Geberitiltä kertoo, miten käyttövesiputkiston kuntoa seurataan ja milloin käyttövesiputket kannattaa uusia.

Perinteisen putkiremontin yhteydessä myös käyttövesiputkisto yleensä uusitaan, sillä käyttövesiputket ja viemäriputket kulkevat pääosin samoissa kuiluissa. Kun rakenteita remontissa avataan viemäriputkien uusimista varten, käyttövesiputkien vaihto hoituu samalla kertaa.

Käyttövesiputket kuitenkin unohtuvat helposti, jos putkiremontin toteutustavaksi on valittu viemäriputkien sukitus.  Sukituksessa vanhan viemäriputkiston sisäpinta pinnoitetaan, mikä ei edellytä rakenteiden purkua.

– Vaikka sukitetaan, kannattaisi kuitenkin muistaa tarkistaa myös käyttövesiputkien tilanne, tuotepäällikkö Tapio Aaltonen vinkkaa.

Kaikki alkaa kartoituksesta

Paras käsitys käyttövesiputkien kunnosta saadaan ammattilaisen tekemän kartoituksen kautta.

– Putkiremonttihanke lähtee yleensä liikkeelle kartoituksella, jossa tarkastetaan, missä kunnossa putkisto on. Samalla hahmottuu, mitä elementtejä ja missä laajuudessa pitäisi uusia.

Kun kartoitustyössä käytetään ammattilaisia, putkiston kunnosta saadaan oikea kuva: Mitkä putkiston osat pitäisi uusia nyt ja mitkä esimerkiksi kymmenen vuoden sisään.

Joskus on taloudellisempaa korjata koko putkisto kerralla, vaikka käyttövesiputkilla olisikin vielä hetki käyttöikää jäljellä.

Tarkkaile merkkejä, mutta älä liian kauan

Useimmiten käyttövesiputkien ja viemäriputkien uusiminen tulee ajankohtaiseksi suunnilleen samaan aikaan.

– Sekä viemäri- että käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on noin 30–50 vuotta. Toki tähän vaikuttaa se, mistä materiaaleista putket on tehty, sanoo Aaltonen.

Tavallisesti huonokuntoinen käyttövesiputkisto ehtii antaa varoitusmerkkejä itsestään, mutta ei aina.

– Jos koko ajan rampataan korjaamassa sieltä täältä, se on hälytysmerkki, että viimeistään tarvitaan uusimista. On ehdottomasti järkevämpää uusia, kuin lähteä odottamaan, että jotain isompaa ehtii sattua.

Jos koko ajan rampataan korjaamassa sieltä täältä, se on hälytysmerkki, että viimeistään tarvitaan uusimista.

Riski rakenteille ja asukkaiden terveydelle

Käyttövesiputkien uusimatta jättäminen käy helposti kalliiksi sekä kukkarolle että terveydelle, sillä ikääntyneessä putkistossa vuotoriski kasvaa ja veden laatu heikkenee. Hatarat putket ja putkien pintaan kertyvät epäpuhtaudet aiheuttavat helposti vyyhdin, jossa yksi ongelma johtaa seuraavaan. Putkistoon kertyvät epäpuhtaudet esimerkiksi aiheuttavat tukoksia hanoihin, wc-istuimiin ja lämmönvaihtimiin.

– Iän myötä vanhoihin putkiin kertyy epäpuhtauksia, josta merkkinä on, että vesikatkon jälkeen vesi on ruskeaa tai siinä on hajua tai makua, Aaltonen kertoo.

Myös vanhoissa putkissa usein materiaalina käytetty kupari aiheuttaa haittoja, sillä kuparipinnoitteisten putkien sisään kertyy ajan saatossa vihreää patinaa, jota voi irrota veden sekaan. Kuparista ei yleensä ole terveysvaaraa, mutta juomaveteen voi tulla ikävä metallinen sivumaku.

Joskus taloyhtiössä on saatettu poistaa kokonaan käytöstä joitain putkilinjoja, eli niin sanotusti tulpata putkia. Kun lämmin vesi seisoo tällaisessa putkessa pitkään valuttamatta, vedessä voi alkaa kasvaa esimerkiksi legionella-bakteeria, joka saattaa saastuttaa pahimmassa tapauksessa koko käyttövesiputkiston. Samoin voi käydä, jos yhtiössä on tyhjillään oleva asunto, jonka putkistossa vesi seisoo pitkiä aikoja.

Harkitse erilaisia ratkaisuja

Kun käyttövesiputket sitten uusitaan, paranee moni asia kerralla.

Vanhojen kupariputkien korvaaminen ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla putkilla tekee putkista pitkäikäisempiä, sillä ne teräsputket eivät ole yhtä alttiita korroosiolle ja epäpuhtauksien kertymiselle.

Lisäksi uudet putket voidaan asentaa niin, että ne on kannakoitu eli kiinnitetty rakenteisiin paremmin. Tällöin naapurin hanankäyttö ei välity putkiston paukkeena naapureille. Myös viemäriputkien äänieristykseen on kehitetty erilaisia uusia ratkaisuja.

– Äänioptimoidussa SilentPRO -viemäriratkaisussa viemäriputkiston materiaali ja kannakointi eristävät putkistosta tulevat äänet, kertoo Aaltonen.

Seisovan veden aiheuttamia hygieniariskejä taas voidaan torjua asentamalla uuteen käyttövesiputkistoon niin sanottu hygieniahuuhtelulaite. Laite juoksuttaa viemäriin kolme litraa vettä esimerkiksi 72 tunnin välein, jolloin vesi ei jää seisomaan putkiin tyhjilläänkään olevissa asunnoissa. Putkiremontin yhteydessä tulee lisäksi suorittaa perusteellisempi huuhtelu koko putkistoon ennen käyttöönottoa.

– Asumismukavuus kasvaa, kun kraanasta saadaan puhtaampaa vettä juomiseen, ruuanlaittoon ja peseytymiseen, eikä vastikevaroja tarvitse käyttää erilaisten tukosten ja vuotojen korjaamiseen, Aaltonen summaa.

SilentPRO on äänioptimoitu viemäriputkijärjestelmä.
SilentPRO -viemäriratkaisu on äänioptimoitu eli putkiston materiaali ja kannakointi eristävät putkistosta tulevat äänet.

Lue lisää Geberitin verkkosivuilta: https://www.geberit.fi/

Lue lisää käyttövesihygieniasta: https://www.geberit.fi/suunnittelu-asennus/osaaminen/kayttovesihygienia/

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Putkiremontti