Parvekeremontti – vanhojen parvekkeiden tilalle elementtiparvekkeet

4.6.2018
Kuvat: Aleksi Poutanen Teerikuja 2:n uudet parvekkeet päivittivät koko julkisivun ilmeen nykyaikaan.

Kun vanhaa betoniparveketta ei kannattanut kunnostaa, vaihtoehdoksi valittiin teräsbetonirakenteinen elementtiparveke.

Yleensä parvekeremontin ajankohtaisuus ratkaistaan kuntotutkimuksilla. Joskus taas saneeraustarve on silmin nähtävä. Tekninen isännöitsijä Peter Sjöström Raaseporin Vuokra-asunnot Oy:stä naurahtaa, että kun harjateräkset törröttävät näkyvissä ruosteisena ja betonipaloja on irronnut, asia on selvä: parvekkeille on korkea aika tehdä jotain.

Parvekkeiden remontointitarve oli helposti todettavissa.

Tällainen oli tilanne Karjaan vuokra-asunnot koy:n omistamassa vuokrakerrostalossa Karjaalla, Teerikuja 2:ssa. Vuonna 1978 valmistuneen talon 27 parveketta olivat ajalleen tyypillisiä edestä avoimia ratkaisuja, jotka keräsivät talvella lumet ja syksyllä puiden lehdet. Kosteus pääsi muhimaan rakenteissa ja pakkanen rapautti betonia.

Terästä tilalle

Parvekkeiden rapautunut kunto ohjasi myös korjaustavan valintaa. Sjöström kertaa, miten muutamakin suunnittelija kävi katsomassa parvekkeiden kuntoa, mutta yksikään ei nähnyt vanhan kunnostamista kannattavaksi.

Vaihtoehtoja puntaroituaan Karjaan vuokra-asunnot koy:n hallitus päätti, että parvekkeet puretaan ja tilalle tehdään uudet. Ratkaisu oli lopulta varsin helppo, Sjöström sanoo ja huomauttaa:

– Kunnostettunakin vanhat parvekkeet olisivat olleet edelleen vanhoja parvekkeita.

Jäljelle jäi käytännössä kaksi vaihtoehtoa: rakentaa parvekkeet uudelleen betonista tai valita teräsrunkoinen elementtiparveke.

Hallitus selvitytti vaihtoehtoja ulkopuolisella konsultilla. Teräs voitti. Sen eduiksi todettiin keveys, mikä tarkoittaa helppoa käsiteltävyyttä ja joutuisaa rakentamista, toteutuksen halvempaa hintaa sekä siroa ilmettä, joka päivittäisi rakennuksen 1970-lukuista tuoreempaan kuosiin.

Betonista tekeminenkin toki onnistuisi, mutta olisi työläämpää ja kalliimpaa eikä uudistaisi talon ilmettä yhtä paljon.

Lasituksesta lisähyötyjä

Parveketoimittajaksi Karjaan vuokra-asunnot koy:n hallitus valitsi Balco Oy:n.

Peter Sjöströmin mukaan parvekelasitukset näkyvät talon energialaskussa.

Yhtiön myyntijohtaja Anssi Aaltonen lisää teräsrunkoisten parvekkeiden hyödyksi vielä sen, että monissa kohteissa uusi parveke on helppo toteuttaa suurempana kuin mitä vanha oli.

– Näin tehdään usein. Syvennetään tai levennetään, jolloin saadaan parvekkeelle lisää tilaa.

Kun parvekkeet vielä lasitetaan, asuntoihin kantautuva liikennemelu vähenee. Samalla parvekkeista saadaan lähes ympärivuotiseen käyttöön sopivia lisähuoneita. Tämä kaikki nostaa asuntojen arvoa.

Niin ikään lasituksilla on vaikutuksensa rakennuksen energiatehokkuuteen. Tekninen isännöitsijä Peter Sjöström toteaa, että Teerikuja 2:ssa parvekkeet kattavat noin puolet toisesta julkisivusta, joten lasitukset kyllä laskevat talon energiankulutusta.

Teerikuja 2:n uudet parvekkeet maksoivat reilut 500 000 euroa, joista lisätyönä tilattujen lasitusten osuus oli vajaat 30 000 euroa. Aaltosen mukaan useimmissa kohteissa parvekkeen arvonlisäveroton kappalehinta jää 15 000 ja 20 000 euron väliin.

Hinta riippuu esimerkiksi siitä, tehdäänkö kauppa sadasta vai kymmenestä parvekkeesta, kuinka työlästä vanhojen parvekkeiden purkaminen on ja löytyykö rakenteista asbestia.

Olikos siellä asbestia?

Teerikuja 2:n parvekkeista löytyi asbestia, kun isännöinti teetti lakisääteisen kartoituksen. Sjöströmin mukaan tämä tuli yllätyksenä ja viivästytti saneerauksen aikataulua. Asbestipurkutyöt tehtiin loppukesällä 2017.

Vanhoja parvekkeita päästiin purkamaan lokakuussa. Balcon ruotsalainen remontoijaryhmä leikkasi vanhojen parvekkeiden kiinnitykset irti ja laski kurottajanosturilla laattaelementit alas seinältä yksi kerrallaan.

Ihan kevyestä urakasta ei ollut kyse, sillä vanhoissa parvekkeissa käytetty teräsbetoni painaa luokkaa 2,7 tonnia kuutiolta. Pihan kantavuuskin yllätti negatiivisesti:

– Kurottaja rikkoi talon pihaa jonkin verran. Liikennettä oli enemmän kuin kuvittelimme. Tätä emme osanneet ennakoida, Sjöström kertoo.

Bonusta taas oli, että ruotsalaistopparoikan työn jälki vanhojen parvekkeiden irrottamisessa oli niin tarkkaa, ettei jälkiä tarvinnut erikseen siistiä. Tämä nopeutti työn valmistumista. Urakan lopputarkastus pidettiin puolivälissä joulukuuta 2017.

Asiantuntija heti mukaan

Koska Karjaan vuokra-asunnot koy on kiinteistöosakeyhtiö ja kunnallinen vuokrataloyhtiö, parvekeremontin valmisteluvaihe poikkesi siitä, millainen se on yksityisten omistajaosakkaiden muodostamassa asunto-osakeyhtiössä.

Vuokrataloyhtiön hallitus päätti itse jopa isoista asioista, kuten toteutustavan ja toteuttajan valinnasta. Asunto-osakeyhtiössä yhtiökokous tekee suurimmat ratkaisut. Hallitus ei teettänyt saneerauksen pohjaksi asukaskyselyä.

Vuokralaiset olivat jo panneet merkille parvekkeiden rapautuneen kunnon ja toivoneet toimenpiteitä.

Anssi Aaltonen neuvoo taloyhtiöitä ottamaan yhteyttä parveketoimittajaan jo siinä vaiheessa, kun ryhdytään selvityttämään vanhojen parvekkeiden kuntoa ja pohtimaan vaihtoehtoja. Aaltosen mukaan taloyhtiö säästää näin aikaa, vaivaa ja rahaa.

– Tavallisestihan taloyhtiö palkkaa suunnittelijan ja arkkitehdin laatimaan asiakirjat, joilla pyydetään urakkatarjouksia. Me teemme itse kaiken suunnittelusta ja lupien hakemisesta alkaen, Aaltonen sanoo.

Huomioi nämä parvekeremontissa

  • Tarve: Kun maali hilseilee, betoni on rapautunut, halkeillut tai pehmentynyt tai palasia puuttuu.
  • Toimet: Taloyhtiö teettää ammattilaisella parvekkeiden kuntokartoituksen päätösten pohjaksi.
  • Vaihtoehdot: Pintaremontti, perusteellisempi korjaus, vanhojen parvekkeiden vaihto uusiin.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Parvekkeet