High tech -slummit ovat tulevaisuutta maailmalla

Suomen messut

Uusi suomalainen innovaatio, laminoidusta puusta valmistettu kaupunkirakenne Paracity, saattaa tulevaisuudessa ratkaista monia slummiutumiseen liittyviä ongelmia. Suomalaisarkkitehti Marco Casagranden suunnittelemien Paracity-moduulien avulla syntyy helposti kokonaisia kaupunkeja.

Paracity-moduuli on kuuden metrin kokoinen kuutio, joka on tehty kestämään rankkojakin luonnonilmiöitä. Moduuleja yhdistelmällä ja pinoamalla päällekkäin ihmiset voivat itse rakentaa asuntoja. Kuutioiden lomaan voidaan lisäksi suunnitella kaupunkitiloja, teitä tai muuta infrastruktuuria. Paracity-kaupunkeja suunnitellaan rakennettavaksi lähivuosina Taiwaniin, Japaniin ja Indonesiaan.

Ensimmäisessä vaiheessa Paracityja rakennetaan Taiwanin Taipeihin tulvista kärsivälle saarelle, Japanin Pohjois-Fukushiman tsunamialueelle sekä Indonesian Jakartaan. Yhteistä alueille on luonnonkatastrofien mahdollisuus sekä tarve saada nopeasti asuntoja kaupungin asukkaille.
– Taipein Paracity on toteutuessaan maailman suurin puurakennus. Tuotanto on tarkoitus aloittaa ensi vuonna. Ensin asutetaan 200–400 kuutiota ja tulevaisuudessa kaupunkia voidaan vielä helposti suurentaa, kertoo Marco Casagrande.

Suomalaista osaamista

Paracityn moduulirakenne valmistetaan suomalaisista cross-laminoiduista mäntypalkeista, joiden valmistus on juuri aloitettu Kuhmossa CrossLam-tehtaalla. Ulkomailla cross-laminointiin käytetään kuusta, mutta kuhmolainen tehdas käyttää PEFC-sertifioitua suomalaista mäntyä. PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää kestävää metsätaloutta kaikkialla maailmassa.

Paracityn pienoismalli rakennetusta kaupungista sekä havainnekuvia moduuliasunnoista on nähtävillä Habitare-messuilla Messukeskuksessa Helsingissä 10.–14.9.2014.