Slummien olot kohentuivat Brasiliassa

2.9.2015
Kuva: Lehtikuva / AFP Photo/ Yasuyoshi Chiba

Favela tarkoittaa Brasiliassa laittomasti rakennettua kaupunkialuetta, joka ei täytä rakentamisen turvallisuusvaatimuksia. Näitä slummeja, faveloita, on kohennettu monin tavoin 1990-luvulta lähtien.

Brasilian jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen jälkeen myös keskiluokka ja ulkomaalaiset ovat alkaneet muuttaa faveloihin. Kun Etelä-Eurooppaan iski talouskriisi ja työttömyys pahentui vuosikymmenen alussa, faveloihin alkoi siirtyä ihmisiä Euroopastakin.

Faveloissa on erittäin edullista asua, ja esimerkiksi sähkö ja vesi saattavat olla vuokralaiselle täysin ilmaisia.

Kineettiset laatat tuottavat energiaa ihmisen liikkeistä

Päivisin pääosa varastoitavasta energiasta tulee auringosta, iltaisin vain jalkapallon pelaajista.

Nyt eräs favela on profiloitunut modernilla energiateknologialla.

Brasilian lasten ja nuorten intohimo on jalkapallo. Energiajätti Shell keräsi paikallisen nuorison huomion asennuttamalla 200 kineettistä laattaa Morro da Mineira -favelan jalkapallokentän nurmen alle. Laatat tuottavat energiaa pelaajien liikkeistä yhdessä aurinkopaneelien kanssa.

Jalkapalloa voi pelata pimeän tultuakin

Päivisin pääosa varastoitavasta energiasta tulee auringosta, iltaisin vain jalkapallon pelaajista. Generaattori muuntaa energian valoksi kentän kuuteen led-lamppuun.

Näin mineiralaiset tytöt ja pojat voivat pelata jalkapalloa turvallisesti pimeän tultua. Aiemmin kenttä tyhjeni iltahämärissä.

Mineirassa asuu yli 15 000 ihmistä. Toisin kuin useimmat Rion favelat, se on ”rauhoitettu” eli paikallinen poliisi on ottanut siellä vallan rikollisjärjestöiltä.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Energia