Viihtyvyyttä luovat pihapuut ovat myös turvallisuuskysymys

Kirjoittanut Merilla Kivineva 9.10.2020
Pihapuut voivat olla joko taloyhtiön tai osakkaan vastuulla. Kuva: Mia Rouvinen

Pihapuut herättävät tunteita: yhtä ärsyttävät ympäristöön varisevat lehdet, toinen nauttii puiden katveesta. Niin tai näin, puista täytyy pitää huolta, eikä niitä saa kaataa omin päin.

Toisille taloyhtiön pihapuut ovat tärkeä viihtyvyystekijä ja yhteys luontoon. Toiset taas kokevat lehdet ja isot oksat riesana. Varsinkin naapurin puolella olevat puut saattavat ärsyttää, jos niistä aiheutuu lisätyötä aidan omalla puolella.

Mitä tehdä, jos mitta täyttyy, kun naapurin puusta leijailee jälleen kasa lehtiä omalle pihalle? Omin päin ei puita tai edes niiden oksia kannata lähteä sahailemaan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius ohjeistaa.

– Ensin täytyy keskustella naapurin kanssa. Järeämmillä keinoilla voi puuttua vain merkittävään haittaan, eli pelkät pihaan leijailevat syksyn lehdet eivät riitä.

Merkittäväksi haitaksi voidaan lukea esimerkiksi niin korkea puu, että se varjostaa huomattavasti yläkerran asuntoa. Liian lähelle rakennusta istutettu puu voi olla haitaksi, jos se aiheuttaa vaurioita esimerkiksi julkisivulle, katolle tai putkistolle. Samoin pihan asvaltin rikkovat juuret ovat haitta, vaikka rakennukset pysyisivät kunnossa.

– Jos puu on eri taloyhtiön tontilla, naapureita täytyy kehottaa toimenpiteisiin. Naapuruussuhdelain mukaan toisen taloyhtiön tontilta tulevat oksat ja juuret voi poistaa, jos naapuriyhtiö ei tee asialle mitään, Lithenius sanoo.

Kenen vastuulla puiden ja pensaiden hoito on?  

Vastuu puiden ja pensaiden hoidosta riippuu siitä, onko piha osakkaan vai taloyhtiön hallinnassa. Yleensä hyvä muistisääntö on, että osakkaan istuttamat puut ja pensaat ovat osakkaan vastuulla ja taloyhtiön istuttamat yhtiön vastuulla.

– Osakkaan pitää hoitaa omia istutuksiaan niin, ettei niistä ole haittaa eivätkä ne ole turvallisuusriski. Jos osakas laiminlyö vastuuta eikä kehotuksista huolimatta esimerkiksi poista huonokuntoista puuta pihaltaan, taloyhtiö voi hoitaa istutukset kuntoon tai jopa poistaa ne. Osakas korvaa nämä työt, Lithenius sanoo.

Taloyhtiön vastuulla olevien puiden kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti ja tehdä toimenpiteitä sen mukaan. Taloyhtiö voi joutua korvausvastuuseen, jos huonokuntoisia puita ei hoideta, vaikka niistä ollaan tietoisia. Puu voi kaatua esimerkiksi syysmyrskyssä ja vahingoittaa autoa tai muuta omaisuutta.

– Jos häiritsevä tai huonokuntoinen puu on esimerkiksi kadun varrella eli kunnan maalla, asiasta täytyy ilmoittaa kunnalle, Lithenius sanoo. 

Hyvästi, pihapuut – puiden kaataminen on tunneasia 

Lain mukaan pihapuut kuuluvat hallituksen toimivaltaan, eli hallitus voi päättää niiden kaatamisesta. Koska puut ovat monelle asukkaille tärkeitä, tulee puiden kaatamisesta helposti tunneasia. Jos mahdollista, asiasta kannattaa Litheniuksen mukaan päättää yhtiökokouksessa.

– Jos huonokuntoinen puu aiheuttaa vaaraa, hallituksen täytyy tietysti tehdä nopea päätös asiasta. Mutta jos asialla ei ole kiire, kannattaa asiasta päättää yhtiökokouksessa, koska puut vaikuttavat viihtyvyyteen ja niiden kaataminen herättää paljon tunteita.

Kun kyse on osakkaan isosta puusta, joka aiotaan kaataa, kannattaa asiasta tehdä muutostyöilmoitus. Silloin taloyhtiö voi huolehtia kaatamisen turvallisuudesta. Ison puun kaatotyö teetetään aina ammattilaisella. Pienemmät pihapensaat voi hoitaa itse. 

Puiden kaatoa pohtiessa pitää tarkistaa, onko puu merkitty kaavaan. Silloin kaatolupa täytyy pyytää kunnalta.

Lue myös: Kurtturuusu ja muut vieraslajit vaativat välillä hävitystaistelua

Lue myös: Taloyhtiön piha kuin kukkiva puisto − nappaa nämä vinkit talteen

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 6/2020

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Naapurit Piha Tontti Turvallisuus