Kurtturuusu ja muut vieraslajit vaativat välillä hävitystaistelua

Kirjoittanut Pi Mäkilä 23.9.2020
Kurtturuusu on hävitettävä vieraslaji. Kuva: Aleksi Poutanen

Kurtturuusua taloyhtiön pihalla ja seinillä jopa kosteusvaurioita aiheuttavaa punajäkälää? Vieraslajien hävittäminen onnistuu, kun työn suunnittelee hyvin. Tilaajille

Kurtturuusu puskee keskeltä nurmikkoa, lupiini kurkkii jo parkkipaikan perällä ja talon seinille on hiipinyt kasvustoa. Vieraslajien hävittäminen – tai ainakin mahdolliset keinot niiden hävittämiseen – puhuttavat yllättävän monessa taloyhtiössä.

Vieraslajeiksi kutsutaan lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana tahattomasti. Alun perin rannikolta sisämaahan levinnyttä, viime aikoina paljon puhuttanutta kurtturuusua pidetään haitallisena erityisesti siksi, että se hävittää maasta kaiken muun kasvuston.

Pienen kurtturuusukasvuston poistaminen onnistuu usein talkoovoimin, kertoo viherpalveluita ja kiinteistönhoitopalveluita tarjoavan Viherkehä Oy:n toimitusjohtaja Minna Keskitalo. Yksittäisen ruusun poistoon tarvitaan vain lapio ja tieto siitä, mitä ollaan tekemässä.

– Juuria on usein paljon pinnassa, mutta paksu pääjuuri voi kulkea syvällä. Lapiolla tai koneella kannattaa kaivaa vähintään 40 senttimetrin syvyyteen saakka. Jos ruusuja on yhtään enemmän, lapiointi ei riitä, vaan tarvitaan koneellista työtä, Keskitalo sanoo.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Pi Mäkilä

Kirjoittaja: Pi Mäkilä

Asuminen on yksi elämämme tärkeimmistä osa-alueista. Siksi on tärkeää, että omassa kodissa ja taloyhtiössä on viihtyisää. Minua kiehtovat erityisesti asumismukavuuden parantamiseen, piha-alueisiin, remontointiin ja sisustamiseen liittyvät aihealueet.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Pi Mäkilä →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 5/2020

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Piha