Uusi tupakkalaki lisäisi riitoja taloyhtiöissä

22.1.2019
Tupakointi, tupakointikielto ja tupakkalaki voivat aiheuttaa taloyhtiöissä riitoja ja erimielisyyksiä.

Isännöintiliitto pelkää, että eduskunnassa eilen käsitelty tupakkalakiehdotus vain lisää riitoja eikä anna taloyhtiöiden johdolle todellisia työkaluja puuttua häiritsevään tupakointiin.

Tupakointi saa taloyhtiöissä tunteet pintaan. Riskinä onkin, että uusi laki johtaa riitoihin ja epäselvyyksiin siitä, missä tupakointi kielletään, kuka kieltoja valvoo ja mitä kiellon rikkomisesta seuraa.

Isännöintiliiton mielestä lain tulee antaa mahdollisuus kieltää tupakointi koko taloyhtiön alueella. Silloin kiellon valvonta olisi yksinkertaisinta.

Jos hallituksen esitys hyväksytään, asunto-osakeyhtiö voi hakea kunnalta kieltoa tupakoinnille huoneistoparvekkeilla, asuntojen käytössä olevilla ulkoalueilla ja jopa asuntojen sisällä.

Miten määritellään alue, jolta savu “voi kulkeutua” muualle?

Laki siis helpottaa tupakointiin puuttumista, mutta taloyhtiöt tarvitsevat tupakoinnin hillitsemiseen selvät pelisäännöt.

Lakiehdotus lähtee siitä, että kieltoa voitaisiin hakea vain niihin tiloihin, joista savu voi kulkeutua toisen osakkaan käytössä oleviin tiloihin. Tämä aiheuttaa monimutkaisia tulkintatilanteita kieltoalueesta.

Lakiehdotus lähtee siitä, että kieltoa voitaisiin hakea vain niihin tiloihin, joista savu voi kulkeutua toisen osakkaan käytössä oleviin tiloihin.

Lakiesityksessä on varaus, että tarkempia ohjeita voitaisiin antaa asetuksella. Tarkennettavaa on ainakin hakumenettelyssä, asukkaiden kuulemisessa ja kustannusten jaossa.

Isännöitsijästä ei voi tulla poliisia

Isännöintiliitto pitää tärkeänä, ettei laki johda siihen, että tupakointikieltojen valvonta ja riitojen selvittely tukkivat isännöitsijän työpöydän. Lisääntyvän hallinnointityön kulut maksavat lopulta osakkaat.

– Norminpurkutalkoiden hengessä tupakkalainkin tavoitteena pitää olla vähentää taloyhtiöiden hallinnollista taakkaa, ei lisätä sitä, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.

Jos taloyhtiö kieltää tupakoinnin, päätös vaatii taloyhtiön johdolta valmistelutöitä sekä yhteydenpitoa terveysviranomaisiin ja asukkaisiin. Tehtävistä ja niiden kustannusten kattamisesta sovitaan isännöinnin kanssa erikseen.

Nykyisen lain mukaan tupakointikiellon määräämiseksi pitää osoittaa terveyshaitta, uuden lain jälkeen siihen riittäisi siis savun kulkeutuminen.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tupakka