Tupakointikiellon hakeminen halutaan tehdä taloyhtiöille helpommaksi

Kirjoittanut Laura Hyvönen 7.2.2019
Tupakointikielto taloyhtiöissä halutaan tehdä helpommaksi

Tupakointikielto on tällä hetkellä voimassa alle 200 taloyhtiössä. Tupakkalakityöryhmä ehdottaa kieltoon kevennyksiä.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tupakkalakityöryhmä ryhtyi heinäkuussa 2017 selvittämään toimenpiteitä, jotka edistävät tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista vuoteen 2030 mennessä. Työryhmä on tehnyt uuden ehdotuksen taloyhtiön tupakointikiellosta.

– Työryhmän ehdotuksessa asunto-osakeyhtiö voisi kieltää tupakoinnin omalla enemmistöpäätöksellä ilman viranomaista osakashallintaisissa tiloissa, kuten parvekkeilla ja asuntojen sisällä. Tämä edellyttäisi käytännössä nykyisen tupakkalain muuttamista, kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen.

Myös Isännöintiliitto kannattaa kieltoprosessin keventämistä ja helpottamista. Näin taloyhtiön tupakointikiellon hakeminen ei kaatuisi muoto- tai kustannusseikkoihin. Taloyhtiöt, joissa kannatetaan tupakointikieltoa, saisivat sen myös helposti voimaan.

Leppäsen mukaan tupakointikieltoja ei ole haettu niin paljon kuin lakia valmisteltaessa oletettiin.

– Käsitykseni mukaan tupakointikieltoa on haettu Suomessa vain alle 200 taloyhtiöön. Muutamassa taloyhtiössä on valmisteltu kiellon hakemista asuntojen sisätiloihin, mutta yhtään sellaista kieltoa ei ole vielä voimassa.

Tupakointi aiheuttaa edelleen harmia taloyhtiöissä. Ympäristössä leijuvalle tupakansavulle altistumisessa ei ole turvallista tasoa, eikä ongelma ratkea esimerkiksi pelkän tuuletuksen tai teknisten ratkaisujen avulla.

Leppäsen mielestä nykyistä tupakkalakia pitää kehittää, sillä sen ensimmäinen ongelma on, että kieltoon tarvitaan nyt viranomaisen leima. Taloyhtiön pitää siis hakea kieltoa kunnalta. Toinen ongelma on taloyhtiöön määrätyn tupakointikiellon valvonta, joka on käytännössä monimutkainen menettely. Valvonta edellyttää aktiivisuutta taloyhtiön lisäksi kunnan viranomaisilta, eikä resursseja siihen ole aina riittävästi.

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Viestinnän ammattilaisena haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Parvekkeet Tupakka