Tuomio-palstalta löydät taloyhtiöiden oikeustapauksia ratkaisuineen.

Osakas joutui maksamaan hallintaanotetun asunnon remonttikulut

Taloyhtiö otti asunnon haltuunsa vastikerästien takia ja teetti osakkaan aloittaman remontin valmiiksi tämän kustannuksella.

Tapahtumat

Osakas osti alkuperäiskuntoisen asunnon vuonna 2007 ja ryhtyi myöhemmin remontoimaan asuntoa. Remontti kuitenkin keskeytyi vuonna 2013, kun taloyhtiö otti huoneiston hallintaansa maksamattomien vastikkeiden takia.

Huoneisto jäi keskeneräiseen kuntoon. Useat tilat eivät olleet asuinkuntoisia vaan vaativat viimeistelyä. Töiden tekemättä jättäminen olisi johtanut siihen, että huoneiston vuokraaminen olisi ollut erityisen hankalaa. Huoneistossa tehtiin korjaustöitä keittiössä, eteisessä, vaatehuoneessa sekä kylpyhuoneessa. Lisäksi muutamassa huoneessa suoritettiin kosteuskartoitus.

Osakas katsoi, että yhtiö oli suorittanut huoneistoon liian laajan remontin hänen kustannuksellaan.

Tuomio

Hovioikeus katsoi ratkaisussaan, että asunto-osakeyhtiö oli voinut teettää osakkeenomistajan kustannuksella asunnossa suoritetut korjaustyöt saattaakseen asunnon vuokraamista edellyttävään kuntoon. Yhtiön suorittamat korjaukset olivat tarpeellisia.

Oikeudellinen arvio

Asunto-osakeyhtiölain 8. luvun 6. pykälän 1. momentin mukaan osakehuoneistossa on ensin tehtävä tarpeelliset korjaukset osakkeenomistajan lukuun, jos osakehuoneisto ei ole vuokraamista varten asianmukaisessa kunnossa. Arvioidessaan korjausten tarpeellisuutta hovioikeus piti lähtökohtana huoneenvuokralain 20. pykälää. Sen mukaan huoneiston on vuokrasuhteen alkaessa ja aikana oltava sellaisessa kunnossa kuin voi huoneiston iän ja alueen huoneistokannan huomioon ottaen kohtuudella vaatia, jollei asiasta ole muuta sovittu.

Artikkelissa on käytetty lähteenä Editan verkkopalvelua Edilexiä.