Tavarakasat ja avoimet ovet vaarantavat remonttiturvallisuuden

29.7.2015
Isossa remontissa on paljon turvallisuusriskejä. Asukkaita kannattaa ohjeistaa selvästi ja tehdä urakoitsijoiden kanssa tarkat sopimukset turvallisuudesta.

Kotitalon lukijapalautteen ja isännöitsijöiden kertoman mukaan tavaraläjät ja avoimet ovet ovat taloyhtiöiden remonteissa suurimmat turvallisuusriskit. Iso peruskorjaushanke vie taloyhtiön poikkeustilaan.

Lähes jokaiseen suureen remonttiin liittyy jonkinlaisia turvallisuusongelmia.

Remontin aikana pelastustiet ja kulkuväylät tuppaavat tukkeutumaan työkaluista, roskasta ja muusta tavarasta.

Vartioimattomalla rakennusmateriaalilla on myös riski joutua vääriin käsiin.

– Työkalut ovat olleet yön pihalla lasten ulottuvilla ja joutuneetkin leikkien välineistöksi, kertoo eräs kerrostalon asukas.

Remonttifirman pitää varastoida oikein

Tavaroiden joutumista vääriin käsiin voidaan ehkäistä tekemällä paremmat ja tarkemmat sopimukset suunnittelijoiden, tavarantoimittajien ja urakoitsijoiden kanssa.

Remonttifirmat kannattaa ohjeistaa ja velvoittaa järkevään tavaran kuljetukseen ja välivarastointiin myös silloin, kun ne tekevät töitään taloyhtiössä yksittäisten osakkaiden remonteissa.

Pihalle voi vaikkapa raivata erikseen tavaran lastauspaikan.

Avaimia hukassa, ovet auki

Asukkaat kokevat omaisuutensa suojaamisen usein puutteelliseksi isoissa saneerauksissa.

Avaimia on kadonnut eikä asiattomien pääsyä taloyhtiön tiloihin ole estetty riittävän hyvin. Ulko-ovi saattaa olla avoinna koko päivän, jolloin ilkivalta ja varkaudet ovat todennäköisempiä kuin lukituissa käytävissä.

Välinpitämättömyys turvallisuutta kohtaan näkyy asukkaiden mielestä joskus myös urakoitsijoiden työntekijöistä: he saattavat liikkua työmaalla ilman tunnisteita, kypäröitä ja lenkkareissa.

Asukkaat voivat myös loukkaantua

Huolimattomuudella voi olla karmaisevia seurauksia.

– Urakoitsija unohti ilmoittaa patioiden purkamisen aloittamisesta. Asukas putosi portaaltaan tyhjään ja loukkasi jalkansa, kertoo eräs Kotitalon lukija.

– Parvekeremontin aikana näkövammaisen asukkaan parvekkeen jäi ovi sulkematta turvalaudalla. Kaiteet oli jo poistettu, läheltä piti, hän jatkaa.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Rakentaminen Turvallisuus