“Kuin yhtä suurta perhettä” – Suomen parhaaksi valitussa taloyhtiössä kukoistaa yhteisöllisyys

Kirjoittanut Kotitalon toimitus, Matti Tuovinen 13.10.2021
Suomen paras taloyhtiö 2021 Asunto Oy Vesakko Bostads Ab Kuva: Aleksi Poutanen

Suomen paras taloyhtiö 2021 -kilpailun voitti helsinkiläinen Asunto Oy Vesakko Bostads Ab.

Helsingin Maunulassa sijaitseva Asunto Oy Vesakko Bostads Ab on valittu Suomen paras taloyhtiö 2021 -kilpailun voittajaksi. Kotitalo-median järjestämässä kilpailussa etsittiin tänä vuonna yhtiötä, jossa kuuluu asukkaiden ääni.

Voittajayhtiö vakuutti palkintoraadin myönteisyydellä ja naapurisuhteiden vaalimisella.  Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna Sweco Asiantuntijapalveluiden linjajohtaja Markus Hyttinen, Ryhmärakennuttajat ry:n puheenjohtaja Salla Korpela ja Helsingin yliopiston kaupunkisosiologian dosentti Pasi Mäenpää sekä Kotitalo-median päätoimittaja Päivi Maaniitty.

– Asunto Oy Vesakko Bostads Ab osoittaa hienolla esimerkillään, kuinka yhteisöllisyyttä rakennetaan isossa taloyhtiössä monin eri tavoin ja asukkaiden toiveita kuullaan, Päivi Maaniitty kiittää. 

Uutta kotia etsitään usein ensin omasta yhtiöstä

Isossa 177 asuinhuoneiston ja seitsemän kerrostalon yhtiössä vallitsee vahva me-henki. Asukkaat vuokralaisia myöten osallistuvat taloyhtiön toimintaan ja ideoivat mielellään lisää yhteistä tekemistä.

Pihalla on juhlittu niin halloweenia kuin vappuakin, rakennettu jäälinnaa sekä järjestetty Lux Helsingin aikaan varjotapahtuma ”Vesakon valot”. Kesällä lapsille järjestettiin Yövy teltassa -tapahtuma, jossa vanhemmat valvoivat yöpymisen turvallisuutta vahtivuoroissa.  Kaksi kertaa vuodessa pidetään suositut pihatalkoot hodarikioskeineen, ja joskus pihalle nousee pop up -kahvila. 

Asukkaat viihtyvät talossaan niin hyvin, että elämäntilanteen muuttuessa useimmat etsivät kotia aina ensin omasta yhtiöstä. Vaihtokauppoja tehdään usein, mutta julkiseen myyntiin asti huoneistoja riittää harvoin.

– Vaikka kyse on kliseestä, niin vesakkolaiset todella ovat kuin yhtä suurta perhettä, toteaa hallituksen puheenjohtaja Kirsi Paloheimo.

Suomen paras taloyhtiö 2021 Asunto Oy Vesakon hallitus
Hallitus ja isännöitsijä kerääntyivät asukas Pia Niemen kukkakauppaan taloyhtiön tiloihin. Kuvassa vasemmalta Maija Kangas, Marko Heikurainen, Olli Attila, Kirsi Paloheimo, Miika Pyykkönen ja Jussi Laakso. Kuva: Aleksi Poutanen.

Taloyhtiöllä on oma lehti, somekanavia ja talonmies

Suomen paras taloyhtiö -kilpailussa painotettiin tänä vuonna erityisesti asukkaiden äänen kuulumista.

Asunto Oy Vesakko on rakentanut viestinnän käytänteitään pitkään ja löytänyt toimivimmat kanavat niin nuorten kuin ikääntyneempien asukkaiden tavoittamiseen. Taloyhtiöllä on oma lehti, Vesakkoviesti, jonka lisäksi viestit kulkevat Facebookissa, Whatsappissa, sähköpostitse ja puhelimitse – ja tarvittaessa myös englanniksi. Lisäksi tiedotetaan isännöinnin ylläpitämässä Talointrassa.

Myös yhtiökokoukset kiinnostavat vesakkolaisia, sillä osakkaat haluavat vaikuttaa yhteisten asioiden ja yhteisen omaisuuden hoitoon. Parhaimmillaan lähes puolet osakkaista on ollut edustettuna yhtiökokouksessa, kun monissa taloyhtiöissä osallistumisaktiivisuus jää 10–20 prosenttiin.

– Yhtiökokouksissa käsiteltävät asiat valmistellaan hyvin, joten niitä ei tarvitse vatvoa pitkään. Toki kun keskustelua syntyy ja paikalla on 50–60 osakasta, ottavat puheenvuorot aikansa, kertoo Paloheimo.

Hän iloitsee erityisesti hyvästä keskustelukulttuurista, jossa sijaa on myös osakkaiden kysymyksille.

Taloyhtiön erikoisuuksiin kuuluu oma talonmies, jollainen nykypäivän taloyhtiöistä löytyy vain harvoin. Talonmiehen kautta asukkaiden ja taloyhtiön huolet kulkevat nopeasti hallitukselle ja isännöinnin korviin. Tutulla talkkarilla on merkitystä yhteisöllisyydenkin kannalta – hän tuntee kaikki ja kaikki tuntevat hänet.

Suomen paras taloyhtiö valittiin nyt seitsemännen kerran

Kotitalo-media palkitsi Suomen parhaan taloyhtiön kukilla, kunniakirjalla ja tuhannen euron rahasummalla.

Nyt seitsemättä kertaa järjestettävällä Suomen paras taloyhtiö -kilpailulla halutaan nostaa taloyhtiöasumisen profiilia sekä tuoda esiin hallituksen ja isännöinnin toimivan yhteistyön merkitystä. Poikkeusajat ovat lisänneet tarvetta esimerkiksi naapuriavulle ja välittämiselle, joten tänä vuonna etsittiin taloyhtiötä, jossa kuuluu asukkaiden ääni. 

Kilpailun finaalissa olivat mukana myös As Oy Antinpuisto (Espoo), Asunto Oy Tampereen Haiharanpääsky, Asoy Vallilan Pienasunnot N:o 2 (Helsinki) ja Asunto Oy Viitasaaren Loisto. Lue lisää finalisteista.

Taloyhtiön kilpailuun ilmoittaneiden kesken arvottiin 100 euron Superlahjakortti. Sen voitti Teemu Nieminen Raisiosta.

Suomen paras taloyhtiö 2021:

  • Taloyhtiön nimi Asunto Oy Vesakko Bostads Ab
  • Paikkakunta Helsinki
  • Rakennusvuosi 1953
  • Rakennusten määrä 7
  • Huoneistojen määrä 177
  • Isännöitsijä: Miika Pyykkönen
  • Isännöintiyritys Provia Isännöinti Oy


Lue lisää: Tällaista taloyhtiötä tänä vuonna haettiin
Lue lisää: Lisätietoa kilpailun säännöistä ja palkitsemiskriteereistä

Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit Taloyhtiön johtaminen Viestintä