Tee asbestikartoitus ajoissa

Kirjoittanut Maria Rautio 15.2.2019
Ammattilaisen tekemä asbestikartoitus täytyy tehdä jo ennen remontin aloittamista.

Asunnoissa käytetyissä rakennustarvikkeissa, esimerkiksi kylpyhuoneen saumalaasteissa tai muovimaton liimoissa, käytettiin aikoinaan yleisesti asbestia.  Selvitysvelvollisuus on rakennuttajalla eli osakkaan omassa remontissa osakkaalla itsellään.

Lain mukaan asbesti on aina kartoitettava kaikista purettavista materiaaleista, jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994.

Jos asbestia löytyy, remontti täytyy suorittaa siten, ettei asbestipöly pääse leviämään muualle asuntoon tai porraskäytävään. Asbestipurkutyössä käytetään alipaineistusta, ja sen saa tehdä vain työsuojeluviranomaisen valtuuttama työnantaja.

Joskus taloyhtiön kannattaa maksaa kartoituskulut

– Asbestikartoituksen tekeminen on remonttiin ryhtyvän osakkaan velvollisuus. Hänelle kuuluvat niin selvitystyöstä kuin purkutyöstäkin aiheutuvat kustannukset. Mikäli talossa olisi poikkeuksellisesti yhtiön toimesta tehty asbestikartoitus, osakas voi pyytää ennen remonttia huoneistoa koskevat tiedot taloyhtiöltä, lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén Isännöintiliitosta kertoo.

Sallmén muistuttaa, että joskus on tarkoituksenmukaista toimia niin, että taloyhtiö maksaisi yhden asunnon asbestikartoituksen: jos vaikka 1970-luvun talossa kaikki kylpyhuoneet ovat alkuperäisiä, samasta asbestikartoituksesta hyötyvät näin kaikki osakkaat.

Asbestin ja asbestipitoisen tuotteen valmistus ja myyminen on ollut kiellettyä 1990-luvun alusta lähtien. Sen käsittely rajoittuu nykyään lähinnä korjausrakentamiseen ja kiinteistöjen kunnostustöihin.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asbesti Kylpyhuone Vastuu