Reilu, avoin, avulias – Millaiset arvot teidän taloyhtiössänne on?

Kirjoittanut Merilla Kivineva 4.9.2020
Taloyhtiön arvot eivät useinkaan pääse osaksi kirjattua strategiaa. Pehmeitä arvoja kuitenkin on: monessa talossa esimerkiksi avuliaisuus on tärkeä arvo.

Taloyhtiö ei ole vain seiniä ja katto, vaan ihmisten yhteisö. Siksi korjaustarpeiden lisäksi kannattaisi puhua myös yhteisistä arvoista ja siitä, millaista ilmapiiriä halutaan vaalia.

Monella taloyhtiöllä on strategia, johon kirjataan osakkaiden tahtotila koskien tulevaa: miten varaudutaan asioihin, mitä korjataan, mihin panostetaan. Vaikka strategiat ovat usein teknisluontoisia, edustavat ne tietyllä tavalla taloyhtiön arvovalintoja. Taloyhtiön arvot voisivat näkyä strategiassa selvemminkin.

– Onko taloyhtiö yhtä kuin seinät vai yhtä kuin ihmiset? Jos ajatellaan, että ihmiset, niin silloin joudutaan väistämättä miettimään muutakin kuin korjauksia, Nurmijärven Kotien toimitusjohtaja ja usean taloyhtiön hallituksessa jäsenenä ollut Marjut Joensuu huomauttaa.

Vaikka talossa asuisi erilaisia ja asioista eri tavoin ajattelevia ihmisiä, voi yhteisiä arvoja silti muodostua kuin huomaamatta.

– Kaikilla taloyhtiöillä, joissa itse olen asunut ja ollut osakkaana, on ollut arvot. Arvoista ei yleensä puhuta, mutta ne ovat ihmisten toiminnan kautta olemassa. Esimerkiksi kuluneen kevään aikana on autettu paljon naapureita ja ikäihmisiä. Avuliaisuus on monessa talossa tärkeä arvo, hän havainnollistaa.

Taloyhtiön arvot tutuiksi jo asuntokaupoilla

Taloyhtiöillä voisi olla opittavaa vuokratalopuolelta, jossa arvot ovat näkyvästi esillä toiminnassa. Yleishyödyllisillä toimijoilla on muutenkin iso yhteiskunnallinen merkitys.

– Valtaosa kohteistamme on ARA-asuntoja. Se tarkoittaa, että asunnon saa se, joka tarvitsee sitä kiireellisimmin. Monelle pienituloiselle tai haastavassa elämäntilanteessa olevalle yleishyödyllinen vuokranantaja on ainoa mahdollisuus, Joensuu sanoo.

Nurmijärven Kotien arvot ovat arvostava, uudistava, reilu ja vastuullinen.

– Arvomme kertovat, miten kohtaamme ihmiset ja mihin panostamme. Osakkaana ja asukkaana ajattelen, että tavallisellakin taloyhtiölläkin voisi olla arvot, jotka kertovat, miten taloyhtiössä halutaan toimia. Jos ne kirjattaisiin ylös, voisi jo asuntokaupoilla tutustua niihin ja tietäisi, millaiseen paikkaan on muuttamassa.

Taloyhtiö voi kantaa monenlaista vastuuta

Arvot liittyvät myös vastuunkantoon ja yhteiskunnalliseen rooliin. Joensuun mukaan harva ajattelee tavallista taloyhtiötä yhteiskunnallisena toimijana, mutta sellainen se kuitenkin on. Esimerkiksi tehdyt remonttipäätökset heijastuvat työllisyyteen.

– Taloyhtiöissä on huikean paljon mahdollisuuksia kantaa erilaista vastuuta. Taloyhtiön päätökset voivat helpottaa esimerkiksi ikäihmisten tai lapsiperheiden asumista. Tällainen voi olla vaikkapa päätös hissin rakentamisesta. Kyse ei ole lakisääteisestä vastuusta, vaan yhteiskunnallisesta vastuusta ja arvoista, Joensuu näkee.

Pelkkä lakisääteinen toiminta ei houkuttele myöskään yhtiökokouksiin tai hallitustyöhön. Omaan arkeen ja arvomaailmaan liittyvät ulottuvuudet voisivat saada esimerkiksi nuoret kiinnostumaan taloyhtiön hoitamisesta enemmän.

Arvot kannattaa muodostaa kuten strategiakin – yhdessä. Asukas- ja osakaskyselyillä voi kartoittaa sitä, millaisia asioita ihmiset pitävät tärkeänä. Ei haittaa, vaikka taloyhtiössä asuu erilaisia ihmisiä erilaisine ajatuksineen: harva vastustaa ajatuksia esimerkiksi reiluudesta ja tasapuolisuudesta.

Yhdessä keskustellut ja päätetyt arvot voidaan vahvistaa yhtiökokouksessa. Kun arvot vielä laittaa esille esimerkiksi ilmoitustaululle ja muihin kanaviin, voivat kaikki nähdä, millaiseen ilmapiiriin yhtiössä pyritään.

Lue lisää: Yhdenvertaisuus on arvo, josta taloyhtiössä ei voi tinkiä

Lue myös: Voiko taloyhtiössä liputtaa Pridea? Näin se onnistuu

Lue myös: Näkyykö vastuullisuus taloyhtiössänne? Hakekaa mukaan Suomen paras taloyhtiö -kilpailuun

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit Taloyhtiön johtaminen