Yhdenvertaisuus on arvo, josta taloyhtiössä ei voi tinkiä

Kirjoittanut Merilla Kivineva 7.9.2020

Yhdenvertaisuus kuuluu jokaiseen taloyhtiöön ja sen pitäisi näkyä jokaisessa taloyhtiössä. Kirjoitan tämän ilman sanahelinää, sillä yhdenvertaisuus ei saa koskaan jäädä sille tasolle. Se on niin tärkeä arvo, että se on kirjattu myös asunto-osakeyhtiölakiin.

Taloyhtiössä kaikki osakkaat ovat yhdenvertaisia. Ylintä päätösvaltaa käyttävät osakkaat yhdessä yhtiökokouksessa, ei taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä. Päätöksillä ei saa rikkoa yhdenvertaisuusperiaatetta, eli hyötyjä ja haittoja täytyy aina puntaroida tarkoin.

Asuminen taloyhtiössä on aina yhteisöllistä, vähintään hallinnon tasolla. Usein taloyhtiöasuminen tarkoittaa myös seinänaapureita, yhteisiä tiloja ja joskus myös yhteistä tekemistä. Yhteiselo ei ole sujuvaa eikä mukavaa, jos yhdenvertaisuus puuttuu.

Yhdenvertaisuus on kuitenkin paljon muutakin kuin pykäliä ja sääntöjä. Hyvässä taloyhtiössä katsotaan lakikirjaa pidemmälle ja nähdään koko elämän kirjo: ensi kertaa omilleen muuttanut nuori vuokralainen, rollaattorilla liikkuva ikäihminen, kiireinen yrittäjä ja erilaiset perheet.

Jotta yhdenvertaisuus aidosti toteutuu, täytyy taloyhtiössä pohtia, miten kaikki pidetään mukana.

Taloyhtiö on kuin maailma pienoiskoossa. Jotta yhdenvertaisuus aidosti toteutuu, täytyy taloyhtiössä pohtia, miten kaikki pidetään mukana: Millä kielillä ja missä kanavissa tiedotetaan, jotta tieto tavoittaa jokaisen? Voisiko taloyhtiö edistää esteettömyyttä, jotta lastenvaunujen, pyörätuolin ja rollaattorin kanssa kulkeminen on sujuvampaa? Miten edesautetaan naapurisopua ja hyvää ilmapiiriä?

Tällä viikolla vietetään Helsinki Pridea. Ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma korostaa moninaisuutta ja tasa-arvoa ja vastustaa syrjintää. Sateenkaariliput liehuvat myös joidenkin taloyhtiöasukkaiden ikkunoissa ja parvekkeilla, mutta harvassa taloyhtiössä järjestetään yhteistä ohjelmaa tai vaikkapa liputusta Priden myötä.

Priden taustalla oleva ajatus yhdenvertaisuudesta kannattaa kuitenkin kaikkien pitää mielessä. Taloyhtiömaailmassa pitäisi ainakin lähtökohtaisesti ymmärtää erilaisuutta, koska toimivan arjen ehtona on yhden köyden vetäminen. Muiden kunnioittaminen, arvostaminen ja hyväksyminen ovat asioita, jotka eivät ota keneltäkään mitään pois.

Asumisen kentän toimijoista esimerkiksi Isännöintiliitto on kertonut tukevansa Priden arvoja. Arvoilla on merkitystä, sillä ne heijastuvat kaikkien talossa asuvien elämään. Ne näkyvät arjen pieninä tekoina ja yleisenä ilmapiirinä.

Hyvää kannattaa jakaa ja levittää vuoden ympäri. Silloin asumisen arki on kaikille mukavaa ja sujuvaa.

Lue lisää: Reilu, avoin, avulias – Millaiset arvot teidän taloyhtiössänne on?

Lue lisää: Voiko taloyhtiössä liputtaa Pridea? Näin se onnistuu

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

7 kommenttia

  1. Anteeksi nyt vain, mutta Pride-arvot jäävät kyllä aika harmittomiksi, kun edes haitallista parveketupakointikielto-lakia ei saada aikaiseksi.

    Tupakoijat eivät kunnioita pätkääkään naapureitaan, vaikka tupakoimattomat naapurit kustantavat heidän tupakointipaikkansa ulkona raittiissa ilmassa.

    Tärkeysjärjestys naapurien huomioonottamisessa ja yhdenvertaisuudessa.

  2. Jos asukkaat ovat passiivisia oman kiinteistönsä asioista, niin joidenki on asiat hoidettava eli hallituksen, eihän maan hallituskaan aina kuuntele oppositiota päätöksissään, hallitus on valittu demokraattisesti hoitamaan talyhtiön asioita.

  3. Osakkaiden yhdenvertaisuus.
    Onko yhdenvartaisuuskäsiittely osakas vai osakekohtainen?
    Jos olemme ostaneet asunto-osakkeen niin onko edellisen osakkaan yhdenvertaisuuskäsittely rasitteena uudelle osakkaalle?
    Teemme kylpyhuoneremontin kylpyhuoneeseen, jossa lattia on laatoitettu edellisen omistajn toimesta vuonna 2007 ja silloin taloyhtiö on maksanut lattian vesieristyksen. Nyt kun teemme kylpyhuoneremontin, jossa laatoitamme seinät ja lattian, niin voiko taloyhtiö kieltäytyä maksamassta vesieristystä, koska se on jo kerran edelliselle omistajalle maksettu vuonna 2007. Kuitenkin muille asuakkaille, joille ei lattian laatoitusta tai muuta kylpyhuoneremonttia tehty, maksaa taloyhtiö vedenesistyksen. Voiko taloyhtiö vedota siihen, että lattian vedeneristykselle ei olisi tarvetta jos uusi osakas ei its lähtisi tekemään remonttia?

  4. Kyllä minulleki tuli paha mieli,kun vaikean liikkumiseni tähden jouduin ostamaan inva mopon,että pääsen toimittamaan assioitan sillä pää ja kädet toimivat. No mihin sijoitetaan taloyhtiössä mietittiin. Pyöräsuojajt olivat täynnä itse ehdotin autotallia koska siellä oli tilaa.no siihen piti kutsua hallitus koolle ei riittänyt isännöisijän lupa. Sain luvan mutta hinta oli mielestäni aika korkea. Kun autopaikka maksaa asukkaalle 40€kk 18m2 niin minult peritään 30€kahden neliönt tilasta?? Ihmettelee 86v mummo,missä on yhddenvertaisuus

    1. No jo on hirmukallis autopaikkakin. Samoin tuo invapaikka on suorastaan ryöstöhinta. Eihän näillä pitäisi rahoittaa muuta asumista. Vaan hinta pitäisi tulla kustannusten mukaan.

  5. Kamalia ovat nämä kolhoosit. Jatkuvaa riitelyä itsestään selvistä asioista. Kallista ja epäviihtyisää asumista.
    Minkäs teet köyhänä. Tahallista politiikkaa.
    Eli omakotitalon rakentaminen on tehty tahallaan toivottoman kalliiksi köyhille.
    Suurin osa suomalaisista ovat köyhiä. Näin on aina ollut ja tulee olemaan.

  6. Erityisen huolestuttavaa on nykyinen trendi, että korttelitoimikunnat JS muut yhdistykset kaappaa vallan ja alkaa ajaa omia etujaan.

    Asiat ei tule thtiökokousten listalle ja samaan aikaan ilmoitustauluille kerääntyy kieltoja ja ohjeita. Lapset ja lemmikit häädetään pihoilta pois ja edes oman taloyhtiön alueelle ei ole pääsyä kuin sisäpiirillä. Kiellot ja paimenkirjeet on nimettömiä tietenkin. Pihoilla puheet on kovat ja Korttelitoimikunta on ”kieltänyt” ja ”määrännyt”. Lain mukaan järjesryssääntöjen muutokset pitää tuoda yhtiökokoukseen. Lemmikkien liikkuminen on säädetty laissa ja vain lasten leikkipaikat oon lain mukaan kielletty. Mites sitten kun lapsille ei edes leikkipaikkaa ole. Eräs korttelitoimikunta ei soisi edes ovesta ulos kulkemista sisäpihan asukkaalle lemmikkinsä kanssa.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit Taloyhtiön johtaminen