Ratkaisuja pyörien säilytysongelmiin taloyhtiössä

Kirjoittanut Laura Hyvönen 6.3.2019 ja päivitetty 3.5.2019
Taloyhtiössä on harvoin tarpeeksi pyöräpaikkoja. Pyöräpysäköinnin voi laittaa uuteen uskoon isomman hankkeen yhteydessä. Kuvitus: Anna-Kaisa Jormanainen

Taloyhtiössä pyörille on harvoin riittävästi tilaa. Pyöräpysäköintiin voi tehdä suurenkin uudistuksen esimerkiksi isomman hankkeen yhteydessä.

Taloyhtiön pihassa seisoo hylätyn näköisiä pyöränraatoja. Samaan aikaan talon aktiivipyöräilijät tuskailevat puuttuvia telinepaikkoja ja liian ahdasta varastoa. Kiinteistöliiton selvityksen mukaan vain joka neljännessä taloyhtiössä pyörien säilytystilat riittävät nykyisellään hyvin.

Pyöräpysäköinnin kehittäminen ja ratkaisujen ideointi voi lähteä osakkaiden palautteesta tai hallituksen aktiivisuudesta.

–  Esimerkiksi osakas- ja asukaskyselyllä selviää, millaisia tarpeita tai puutteita pyöräpysäköinnissä ja kuinka tärkeänä asiaa pidetään, neuvoo lakimies Tommi Leppänen Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä.

Usein ongelmana on tilan puute. Vanhan talon pienessä ja portaikkoisessa kellarissa ei välttämättä ole laajentamisen varaa, mutta parhaassa tapauksessa esimerkiksi tyhjä kylmäkellari voi taipua tilavaksi pyörävarastoksi. Taloyhtiön yhteisten tilojen muutostöistä päätetään yhtiökokouksessa.

Ulkokatos voi olla yksi vaihtoehto, jos pyörävarkauksien riski ei ole suuri. Pyörien säilytystiloja voidaan kehittää myös isomman korjaushankkeen yhteydessä. Isännöinti toimii hallituksen asiantuntija-apuna, kun pohditaan taloyhtiölle sopivaa ratkaisua.

– Keväällä julkaistaan myös Motivan tuottama pyöräpysäköinnin opas, joka tarjoaa neuvoja taloyhtiöille, Leppänen kertoo.

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Sisällöntuottajana haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Piha