Tarkista taloyhtiön leikkipaikan kunto keväisin ja syksyisin

Kirjoittanut Tuomo Tarvas 13.2.2019

Taloyhtiön keinujen, kiipeilytelineiden ja liukumäkien turvallisuus on hallituksen ja isännöinnin vastuulla. Leikkipaikan kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti.

Huoltoyritys Lassila & Tikanoja suosittelee kahta perusteellista tarkastusta vuodessa. Keväällä tehtävässä vuositarkastuksessa tutkitaan, onko lumi ja jää vaurioittaneet laitteita talven aikana. Lisäksi tarkistetaan esimerkiksi turva-alustojen pehmeys ja turva-alue ja se, onko laitteissa vaarallisia rakoja, joihin lapsen pää tai sormet voisivat juuttua. Rutiinitehtäviin kuuluu vilkaista, onko leikkipaikalla tehty ilkivaltaa.

Toiminnallinen tarkastus on hyvä tehdä syksyllä ennen lumentuloa. Siinä käydään läpi, toimivatko laitteet ja välineet ja ovatko ne ehjiä. Huoltoyhtiöitä koskevat tehtävät ulkoleikkialueilla on syytä kirjata aina taloyhtiöiden huoltosopimuksiin.

Mitkä ovat yleisimmät puutteet?

Noin kymmenen vuotta sitten turvamääräykset kiristyivät eurooppalaisten standardien myötä, ja esimerkiksi leikkipaikkojen turvakartoitukset ja -hiekat tulivat pakollisiksi.

Leikkipaikkojen yleisimmät puutteet liittyvät siihen, että turvasoraa tai -hiekkaa tai kumista turvamattoa ei ole tai sora on kovettunut. Usein myös kullekin leikkivälineelle määritellyissä turva-alueissa on puutteellisuuksia.

Leikkipaikan läheisyyteen ei saisi istuttaa piikikkäitä tai myrkyllisiä kasveja. Lisäksi vanhojen puiden kuntoa on hyvä seurata. Istutusten tulee olla riittävän etäällä leikkipaikasta.

Rämä laite käyttökieltoon

Jos tarkastaja havaitsee leikkipaikalla vakavan onnettomuuden riskin, se on korjattava pikimmiten. Esimerkiksi huojuva metallinen keinurunko poistetaan heti ja asiasta ilmoitetaan isännöitsijälle.

Tarkastajat tekevät isännöinnille yksityiskohtaisen tarkastuspöytäkirjan, jonka mukaan on hyvä liittää kuvamateriaalia leikkipaikasta. Jos laitteet ovat pahasti vioittuneita, edessä voi olla täysremontti. Uuden leikkiparatiisin suunnitteluun kannattaa pyytää apua asiantuntijoilta.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Piha