Turvallisuus paranee, jos palovaroittimista vastaa taloyhtiö, ei asukas

Kirjoittanut Merilla Kivineva 26.11.2019
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Paavo Liimatainen arvostaa sitä, ettei palovaroitinta tarvitse heidän yhtiössään itse tarkastaa. Kuva: Joonas Syrjälä

Taloyhtiöiden hallituksilla on iso mahdollisuus parantaa kiinteistön paloturvallisuutta. Paavo Liimatainen arvostaa sitä, että palovaroitinta ei tarvitse heidän taloyhtiössään itse tarkistaa.

Nykyisen lainsäädännön mukaan paristokäyttöisten palovaroittimien kiinnittämisestä ja toimintakunnosta vastaa yksin asukas. Sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien kunnossapidosta vastaa taloyhtiö.

Palovaroittimien puuttuminen tai niiden toimimattomuus on kuitenkin iso turvallisuusriski. Vuonna 2017 vain 37 prosentissa asunnoista, joissa on syttynyt tulipalo, on ollut toimivat palovaroittimet.

Lahtelaisessa As Oy Nastolan Pappilanhovissa paloturvallisuuteen on panostettu siten, että palovaroittimet tarkastaa ja niiden patterit vaihtaa taloyhtiö, käytännössä huolto.

– Tietysti taloyhtiölle tulee tästä kuluja, mutta summa on pieni hyötyyn nähden, hallituksen puheenjohtaja Paavo Liimatainen sanoo.

Huoltoyhtiö vaihtaa myös huoneistojen ilmanvaihtokoneiden suodattimet. Palovaroittimen tarkastus käy näppärästi samalla kertaa.

Asukkaille järjestely tuo turvaa ja asumismukavuutta, sillä korkeiden huoneiden katossa olevan palovaroittimen tarkastaminen on vaikeaa. Pappilanhovissakin osa asukkaista on hankkinut alemmas sijoitettavan paristokotelon, jotta pattereiden vaihto käy kätevämmin. Taloyhtiön hoitamana tarkastus ei pääse unohtumaan.

Myös Isännöintiliitto suosittelee, että palovaroittimien vuosihuolto on taloyhtiön vastuulla.

Lue myös: Liian moni taloyhtiö reputtaa paloturvallisuudessa murheellisin seurauksin – siksi pelastussuunnitelmaan pitää panostaa

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Paloturvallisuus