Miten varmistetaan onnistunut yhtiökokous?

Kirjoittanut Meri Siippainen 13.5.2022
Outi Kainiemi

Koska yhtiökokous pidetään vain kerran vuodessa, sen soisi onnistuvan mahdollisimman hyvin.

Isännöitsijä Marianne Aho-Mankki muistuttaa, että onnistunut yhtiökokous syntyy sekä ennen kokousta että paikan päällä kokouksessa.

Isännöinti edesauttaa kokouksen sujumista valmistelemalla sen hyvin.

­– Isännöinnin on kirjattava päätösesitykset selkeiksi. Jos päätettäväksi on tulossa urakka, pitää olla hyvät laskelmat, jossa eritellään urakan kulut ja kerrotaan lainantarve.

Osakkaiden ja hallituksen vastuulla taas on tutustua kokouksen materiaaleihin, kuten toimintakertomukseen, ennen kokousta. Myös mahdolliset kysymykset toimitetaan isännöitsijälle etukäteen, jotta hallitus ja isännöinti ehtivät valmistella niihin vastaukset.

Onnistunut yhtiökokous käsittelee asioita, joihin voidaan vielä vaikuttaa

Varsinaisessa kokouksessa osallistujat sitoutuvat keskittymään asioihin, jotka juuri siihen kokoukseen on tuotu päätettäväksi. Esityksiä joko kannatetaan tai vastustetaan, mutta niistä ei jäädä turhan päin vänkäämään.

Isännöitsijänä Aho-Mankki tehostaa yhtiökokouksen sujumista käymällä aina ensin tulevaisuuden asiat ja urakat läpi ja jättämällä mennen vuoden tapahtumat eli tilinpäätöksen viimeiseksi. Jos aikaa jää, lopuksi voidaan keskustella pienemmistäkin asioista.

– Käsittelen ensin asiat, joihin vielä voidaan vaikuttaa.

Aho-Mankin mukaan valtaosa yhtiökokouksista sujuu erinomaisesti. Hän iloitsee siitä, että verkkokokoukset ovat tuoneet kokouksiin uusia osallistujia.

Lue myös: Etäyhtiökokous vaati opettelua, mutta onnistui hyvin: “Näin voimme saada jokaisen äänen kuuluviin”

Meri Siippainen

Kirjoittaja: Meri Siippainen

Viestinnän tuottajana kirjoitan sekä Kotitalon verkkoon että printtilehteen. Työssäni tykkään aivan erityisesti kurkistella tulevaan: mitä kaikkea asuminen ja siihen liittyvät palvelut voisivat olla, jos etsimme rohkeasti uusia ratkaisuja yhdessä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Meri Siippainen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kokoukset Yhtiökokous