Omaisuuden hoitaminen, yhteisöllisyys ja 8 muuta hyvää syytä kuulua taloyhtiön hallitukseen

Kirjoittanut Merilla Kivineva, Mia Rouvinen 11.3.2020
Taloyhtiön hallitukseen kannattaa mennä. Siellä pääsee kehittämään taloyhtiötä ja pitämään huolta omaisuudesta. Kuva: Jami Ivanoff

Kevät on yhtiökokousten aikaa. Yhtiökokouksessa jokaisella osakkaalla on mahdollisuus asettua ehdolle taloyhtiön hallitukseen. Hallituksessa pääsee johtamaan taloyhtiötä ja pitämään huolta omasta ja yhteisestä omaisuudesta.

Joensuulainen Hanna Suhonen osti itselleen tilavan neliön tammikuussa 2019. Heti samana keväänä hän halusi, häntä pyydettiin ja hänet valittiin mukaan taloyhtiön hallitukseen.

– Kaikki elämäni rahat ovat kiinni asunnossani, joten on tärkeää tietää, mitä omaisuudelleni tapahtuu lähivuosina ja mihin pitää osata varautua. Siksi on tärkeää olla hallituksessa, 34-vuotias Suhonen sanoo.

Hän on ollut vaikuttamassa muun muassa Joensuun kaupunkirakennelautakunnassa, joten yhteisten asioiden hoitaminen oli jo entuudestaan tuttua.

– Minulle hallitustyö on luonnollinen jatkumo vaikuttamistyölle. Se olisi ihmetys, jos en olisi halunnut taloyhtiön hallitukseen, Suhonen naurahtaa.

Hallituksessa tutustuu naapureihin

Suhonen aloitti Joensuun keskustassa sijaitsevan taloyhtiön hallituksessa samaan aikaan, kun alkamassa oli parvekeremontti. Mukaan hyppääminen jo päätettyyn mutta kalliiseen remonttiin on osoittanut, ettei hallitustyö ole aina helppoa: haasteita tuo erilaisten mielipiteiden yhteensovittaminen.

Omaisuutensa hoitamisen lisäksi Suhonen arvostaa hallitustyöhön liittyvää yhteisöllisyyttä:

– Hallitustyö on jo nyt antanut syvemmän käsityksen taloyhtiöstä ja olen tutustunut myös naapureihin. Puhetta on taloyhtiön yhteisistä siivoustalkoista ja muustakin yhteisöllisestä tekemisestä, mikä on minulle tärkeää.

Entä ne kahdeksan muuta syytä?

Kevään yhtiökokouksissa kootaan jälleen uusia hallituksia taloyhtiöihin päättämään asioista. Joissakin taloyhtiöissä hallituspaikoista suorastaan kilpaillaan, toisissa taas halukkaita ei meinaa löytyä millään. Kysyimme Kotitalon ylläpitämässä Facebook-ryhmässä, miksi hallitukseen kannattaa lähteä mukaan?

1. Uutta oppii koko ajan. Kukaan ei ole seppä syntyessään, eikä tarvitsekaan olla. Taloyhtiön hallituksessakin pärjää maalaisjärjellä. Kysyä saa aina, ja kokeneemmat hallituksen jäsenet ja isännöitsijä auttavat matkan varrella vaikeammissa asioissa. Taloyhtiön hallituksessa saa tyydyttää tiedon nälkänsä.

Taloyhtiön hallituksessakin pärjää maalaisjärjellä.

– Parasta on jatkuva uuden oppiminen. Rakennustekniset asiat, sopimukset, lainsäädäntö, yhteistyö eri tahojen kanssa, osakkaiden yhdenvertaisuus, ongelma-asukkaat ja niihin puuttuminen, turvallisuus, yhteisöllisyys ja asukkaiden yhteiset jutut, tiedottaminen, somen hyödyntäminen, pihanhoito – lista on loputon, eräs ryhmäläinen kirjoittaa.

2. Hallituksessa tietää, mitä taloyhtiössä tapahtuu. Hallituksessa pysyy perillä niin isoista kuin pienistäkin asioista ja tietää, mitä yhtiössä suunnitellaan. Hyvä hallitus tiedottaa asioista myös osakkaille.

3. Epäkohdista ei tarvitse nurista, vaan niihin voi tarttua. Hallituksessa pääsee varmuudella kärryille talon asioista – myös niistä, joissa olisi vielä kehitettävää. Jos esimerkiksi kokee, ettei taloyhtiön tiedonkulku toimi, hallitus voi tehdä paljon sen parantamiseksi.

4. Muutoksia ei tarvitse odotella. Kun huomaa epäkohdan, sitä voi heti ryhtyä edistämään viemällä asian hallituksen kokoukseen. Pienet asiat voivat hoitua jopa hallituksen päätöksellä, ja isommat viedään yhtiökokoukseen yhteisesti kaikkien osakkaiden kanssa päätettäväksi.

5. Luottamustoimi vaikuttaa myös omaan arkeen. Taloyhtiön hallituksessa ei ajeta omia asioita vaan yhteisiä asioita. Osakas- ja asukaskyselyllä voi selvittää, mitä toiveita ja tarpeita taloyhtiössä on. Toiminta sataa yhteiseen laariin, ja sujuvasta arjesta nauttii myös hallitus.

– Parasta on se, että näkee hallituskautensa aikaansaannokset positiivisessa valossa, yksi vastaaja tiivistää.

Hyvien hallituskumppaneiden kanssa on ilo tehdä ja toteuttaa.

6. Pienillä teoilla voi saada aikaan iloa. Hallituksen tehtäviin kuuluvat myös pienet arkiset asiat, joilla voi vaikuttaa taloyhtiön ilmeeseen, siisteyteen ja viihtyvyyteen. Pihakukat tai muut pienet piristykset eivät vaadi suurta rahallista panosta, mutta kuten eräs vastaaja huomauttaa, ne huomataan:

– Hallituksessa voi saada aikaan yhtiön viihtyvyyteen, siisteyteen ynnä muuhun ”ulkoiseen olemukseen” liittyviä suuriakin parannuksia (usein hyvin pienillä rahallisilla panostuksilla). Niitä ei yleensä kukaan vastusta, mutta ne jäisivät ehkä muilta tekemättä. Voi olla sitten ylpeä kotitalostaan!

7. Pääsee näkemään pitkän ajan kehityksen. Usein hallituksessa toimitaan useamman kauden ajan, ja esimerkiksi isomman korjaushankkeen kohdalla se on järkevääkin. Näin historiatieto kulkee jäsenten mukana, ja iso urakka sujuu siltä osin jouhevammin. Hallituksen jäsenenä on palkitsevaa todeta, että asiat ovat kokonaisuudessaan menneet hyvin ja taloyhtiö on vuosien varrella kehittynyt edukseen.

8. Yhdessä tekeminen palkitsee. Hyvien hallituskumppaneiden kanssa on ilo tehdä ja toteuttaa, ja parhaat asiat pysyvät mielessä vielä pitkään. Yhdessä toteutetut hankkeet ja arjen sujuvuudeksi tehty yhteistyö eri tahojen kanssa lämmittävät mieltä vielä vuosien jälkeenkin.

– Aloitin urani kaupungin omistamassa asunto-osakeyhtiössä. Hallituskumppaneina oli poliitikkoja ja muiden muassa asuntokaupoilla huomattavan omaisuuden hankkinut henkilö. Tuolloin ei “hyvää hallintotapaa” ollut vielä oppaiksi asti kirjattu, mutta tuossa hallituksessa sitä noudatettiin. Se oli varsinainen korkeakoulu aihepiiriin, ja muistelen noita aikoja lämmöllä, kertoo eräs vastaaja.

– Tuli mieleen toissakesäinen salaojaprojekti, jonka työmaapalavereihin osallistuin ja tulihan sitä huomattua yhtä ja toista. Lisäksi asukkaiden toiveet tulivat paremmin perille, toinen kirjoittaa Facebook-ryhmässä.

Lue myös: Taloyhtiön hallituksen jäsenen ei tarvitse olla juristi: hyvä jäsen osaa käyttää maalaisjärkeä

Lue myös: Mistä on tehty hyvä taloyhtiön hallitus?

Lue myös: Oletko uusi taloyhtiön hallituksessa? Konkarit ja tulokkaat kertovat, miten työhön pääsee kiinni

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Mia Rouvinen

Kirjoittaja: Mia Rouvinen

Mia Rouvinen toimi Kotitalon verkkotuottajana vuoden 2022 alkuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mia Rouvinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen Yhtiökokous