Mitkä ovat korjaushankkeissa käytettävät YSE-ehdot?

1.11.2016 ja päivitetty 1.11.2018
Kuva: Pixabay

Joka toisessa suomalaisessa taloyhtiössä on parhaillaan käynnissä korjaushanke. Valtaosassa urakoista sovelletaan YSE 1998 -ehtoja.

YSE 1998 -ehdot on luotu selkeyttämään rakennusurakoiden sopimuskäytäntöjä. Ehdoissa on määräykset muun muassa urakoitsijan ja tilaajan velvollisuuksista, urakkahinnan maksamisesta, urakan muutos- ja lisätöistä, rakennusvirheiden korjaamisesta, urakan vastaanotosta sekä takuuajasta. Kyse on noin 20-sivuisesta dokumentista.

Huolellisesti toimiva taloyhtiön hallitus tutustuu urakkasopimukseen ja siihen liittyviin YSE-ehtoihin niin, että ymmärtää sopimuksen sisällön.

Ei kuitenkaan kannata pelästyä, jos ei olisi koskaan kuullutkaan YSE-ehdoista. Hallituksen ei missään nimessä tarvitse olla rakennuttamisen asiantuntija tai osata YSE-ehtoja ulkoa.

Hallitus voi aina turvautua osaavamman, kuten isännöitsijän tai konsultin, palveluihin. Hallitus vastaa siitä, että käyttää oikeita asiantuntijoita oikeassa kohdassa. Isännöitsijä neuvoo, mitä asiantuntijoita korjaushankkeissa tarvitaan. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen antaa esimerkin:

– Isoissa korjaushankkeissa taloyhtiö ostaa yleensä asiantuntijapalvelun rakennuttajakonsultilta, joka hoitaa urakan kilpailuttamisen ja urakkasopimuksen laatimisen.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Kunnossapito Vastuu