Isännöintiliitto: Tupakkariidat kuriin sauhuttelun täyskiellolla taloyhtiöissä

Kirjoittanut Anna Karismo 8.2.2019
Taloyhtiö voi hakea tupakointikieltoa.

Sosiaali- ja terveysministeriö esittää perjantaina julkaisemassaan tupakkapoliittisessa toimenpideohjelmassa, että taloyhtiöt saisivat oikeuden kieltää tupakoinnin koko asuinkiinteistössä. Nyt tupakointi sekä parvekkeilla että asunnoissa on lähtökohtaisesti sallittua, ja sen kieltäminen on hyvin vaikeaa. Vain rappukäytävissä sauhuttelu on kielletty.

Tätä nykyä tupakoinnin katsotaan kuuluvan normaaliin asumiseen. Taloyhtiö ei voi kieltää myöskään vaikkapa äänekästä television katsomista tai pianonsoiton harjoittelua.

Kuitenkin, jos muiden osakkaiden asumisviihtyvyys ”olennaisesti” heikentyy, tupakoinnin voi kieltää – mutta vain tapauskohtaisesti.  Taloyhtiön täytyy pystyä osoittamaan, että savusta aiheutuu muille terveyshaittaa. Lisäksi sen täytyy käyttää ensin muita keinoja, esimerkiksi pyrkiä korjaamaan rakenteita savun leviämisen estämiseksi.

Vuokralaisen tupakoinnin estäminen on hieman helpompaa kuin osakkaan.

Vuokralaisen tupakoinnin estäminen on hieman helpompaa kuin osakkaan. Siihen riittää kielto vuokrasopimuksessa. Kieltoon pitää kuitenkin olla perusteltu syy kuten se, että vuokranantaja haluaa asunnon mahdollisesti tulevaisuudessa omaan käyttöönsä. Ehdon rikkomisesta vuokranantaja voi irtisanoa sopimuksen ja vaatia vuokralaiselta vahingonkorvauksia.

Joissakin uusissa vuokra-asuntoyhtiöissä ja asumisoikeusyhtiöissä savuttomuus on kirjattu yhtiöjärjestykseen jo perustamisvaiheessa. Taloyhtiöllä on oikeus ottaa huoneisto hallintaansa, jos tupakointikieltoa ei noudateta.

Kielto myös asuntoihin

Isännöintiliitto kannattaa ministeriön suunnittelemaa tupakkalain tiukennusta. Laki tulee käsittelyyn ensi vuonna.

Tupakointikieltoa varten tarvittaisiin terveysviranomaisen lausunto savuhaitasta, jonka jälkeen siitä päättäisi yhtiökokous enemmistöllä.

Tupakointikieltoa varten tarvittaisiin terveysviranomaisen lausunto savuhaitasta, jonka jälkeen siitä päättäisi yhtiökokous enemmistöllä.

Tupakkariitoja joutuvat ratkomaan yleensä juuri isännöitsijät. Laki selventäisi tilannetta ja loisi työkalut puuttua tupakointiin.

– Jos lähdetään siitä, että sisällä tupakointi ei enää kuulu normaaliin asumiseen, niin voitaisiin päästä jopa siihen, että tupakointi olisi kielletty myös asunnoissa, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén.

Tupakointikielto pitäisi Sallménin mielestä ulottaa kaikkialle sisätiloihin. Pelkän parveketupakoinnin kieltäminen voi aiheuttaa uudenlaisia ongelmia.

– Tupakoiminen siirtyisi parvekkeelta sisätiloihin, ja silloin savu vasta leviääkin muihin asuntoihin.

Tiukka tupakointikielto taloyhtiöihin

– Tiukempi laki olisi askel oikeaan suuntaan. Tupakkariidat aiheuttavat nyt vastakkainasettelua taloyhtiöissä. Se vähenisi, kun olisi selvät sävelet. Siksi olisi hyvä, että tupakointi asunto-osakeyhtiöissä kiellettäisiin yksiselitteisesti lailla eikä tarvittaisi edes taloyhtiöiden omaa päätöstä, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo.

– Kiellon valvonta voi tosin aiheuttaa ylimääräistä työtä taloyhtiöissä, Heikkilä huomauttaa.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anna Karismo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tupakka