Mainettaan vaivattomampi tupakointikielto − lue miten prosessi eteni Seinäjoella

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 29.5.2019
Parveketupakointikiellon hakemisen prosessi voi olla paljon mainettaan helpompi, kuten seinäjokelainen taloyhtiö huomasi. Kuva: Tuukka Kiviranta

Seinäjokelainen taloyhtiö haki ja sai parveke- ja sisätupakointikiellon keväällä 2018. Prosessi oli oletettua helpompi ja kokemukset myönteisiä, kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Erkki Mäkelä.

Asunto Oy Seinäjoen Myllyrinteeseen kuuluu kaksi 1970-luvun korkeaa kerrostaloa. Huoneistojen ja parvekkeiden tupakansavu kulkeutui aiemmin rappukäytäviin, parvekkeille ja asuntoihin. Asukkaat valittivat, että parvekkeille ei voinut mennä vilvoittelemaan vahvan tupakankäryn vuoksi. 

Hallitus ehdottikin yhtiökokouksen käsittelyyn viime vuonna, että taloihin haetaan sekä parveke- että sisätupakointikielto. Äänestyksessä ehdotus sai osakkaiden selkeät puoltoäänet, joten yhtiö anoi kieltoa Seinäjoen terveysviranomaisilta. Prosessi kaikkine kuluineen maksoi tuhatkunta euroa ja oli yllättävän vaivaton. Nyt kerrostalot ovat virallisesti savuttomia.

– Tupakointikiellosta saatu palaute on ollut kertakaikkisen hyvää, ja se on toiminut äärettömän hyvin, hallituksen puheenjohtaja Erkki Mäkelä tiivistää.

Mäkelän mukaan kieltoa on myös noudatettu erittäin hyvin. Taloyhtiön pihalla on käytettävissä tupakointipaikka.

– Yksi ainut huomautuskirje on jouduttu lähettämään, minkä seurauksena tupakointi loppui kuin seinään. Ihmeen hyvin tieto on kulkenut, vaikka sijoitusasuntojen vuoksi väki vaihtuu paljon, puheenjohtaja kertoo.

Tupakointikieltoja on noudatettu mallikkaasti

Seinäjoen Isännöintikulman isännöitsijä Mika Pouttu on avustanut kuutta taloyhtiötä hakemaan tupakointikieltoa. Jokainen on hakenut täyskieltoa ja saanut sen. Vain kerran asiasta on äänestetty yhtiökokouksessa.

Sekä parveke- että sisätupakointikielto vaativat ensin yhtiökokouksen enemmistöpäätöksen, jonka jälkeen lupaa haetaan kaupungilta. Seinäjoella terveysviranomaiset ovat toimineet joka kerta nopeasti. Kaikissa yhtiöissä yhtä lukuun ottamatta pihalle on järjestetty tupakointipaikka. Yhdessä tapauksessa yhtiökokous päätyi kieltämään sauhuttelun myös pihalla.

Pouttu kertoo, että ilmanvaihtoteknisistä syistä osassa asuinkiinteistöistä tupakansavu siirtyy helposti muihin huoneistoihin. Tällöin parvekesauhuttelun kieltäminen ei riitä ja täyskielto on ainoa toimiva vaihtoehto. Ongelmat saattavat vieläpä korostua joissakin sää- tai tuuliolosuhteissa.

Isännöitsijän mukaan savuttomuus on hänen asiakasyhtiöissään koettu erittäin myönteiseksi, ja kieltoja on noudatettu kiltisti. Muun muassa sairaat asukkaat ovat arvostaneet puhdasta ilmaa. Pouttu tietää vain kaksi tapausta, jossa asukas on uhonnut uhmaavansa päätöstä tai rikkonut sitä. Molemmat ovat ratkenneet vaivatta, ilman viranomaisten apua.

Monikanavainen viestintä kannattaa

Isännöitsijä mainitsee, että tupakointikiellosta on hyvä kertoa monen kanavan kautta. Aluksi viranomaiset lähettävät kirjeen jokaiselle asukkaalle. Kiellosta kerrotaan myös rappujen seinillä, ilmoitustauluilla, yhtiöiden kotisivuilla sekä tilinpäätöksissä ja vuosikertomuksissa. Uudelle asukkaalle toimitetaan tiedote ja sijoittajaosakkaita kannustetaan valistamaan omia vuokralaisiaan.

Valvonta kuuluu viranomaisille, mutta käytännössä savuttomassa talossa asukkaat ja osakkaat havaitsevat tupakoinnin yleensä helposti. Seinäjoella käytäntönä on, että isännöitsijä lähettää ensin muistutuskirjeen kieltoa rikkovalle. Jos se ei tepsi, asiasta ilmoitetaan terveysviranomaisille.

Hänen mukaansa on hyvä, että lopullinen ja virallinen valvontavastuu on viranomaisilla:

 – Jos yhtiö joutuisi valvomaan itse, niin joku joutuu leimaantumaan kyttääjäksi ja se ei ole tätä päivää.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tupakka