Lämpöä ilmasta ja säästöä lämmityskustannuksiin

Kirjoittanut Matti Tuovinen 13.10.2021
Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n kiinteistöpäällikkö Sami Ylenius ja toimitusjohtaja Veli Haukka seisovat taloyhtiön seinustalla Kuva: Juho Kuva

Lohjan Vuokra-asunnot Oy on asentanut kohteisiinsa ilma-vesilämpöpumput uudeksi lämmönlähteeksi. Samaa suunnittelevan on hyvä tietää muutama niksi, sanovat kiinteistöpäällikkö Sami Ylenius (vas.) ja toimitusjohtaja Veli Haukka.

Öljylämmityksen vaihtoehdot ovat melko vähissä, jos kiinteistö sijaitsee sekä haja-asutus- että pohjavesialueella. Kaukolämpöä ei ole saatavilla, maalämpöä ei voi rakentaa. Entä mikä on rakennusten elinkaari? Kuinka pitkään takaisinmaksuaikaan kannattaa sitoutua?

Lohjan Vuokra-asunnot Oy ratkaisi pulman Saukkolassa sijaitsevassa pian 40-vuotiaassa rivitalokohteessaan valitsemalla uudeksi lämmönlähteeksi ilma-vesilämpöpumput.

Ne tuottavat lämmön ja kuuman käyttöveden pääosan vuotta. Vain kireimmillä pakkasilla ja kulutushuipuissa vanha öljykattila osallistuu lämmöntekoon.

Ratkaisu oli kokonaistaloudellisin, sanoo Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n toimitusjohtaja Veli Haukka. Jos öljy olisi hylätty ja kulutushuiput tasattaisiin sähköllä, kuuden rivitalon kiinteistön sähköliittymän kokoa olisi pitänyt suurentaa reilusti. Se olisi syönyt säästöt.

– Noin 60 000 euron investoinnin takaisinmaksuaika on nyt vain viidestä kuuteen vuotta, Haukka arvioi.

Osa pattereista vaihdettiin muutoksen yhteydessä isompiin

Ilman perusteellista suunnittelua säästöt jäävät silti haaveeksi. Kiinteistön lämmitysjärjestelmä on mitoitettava uudestaan ja tehtävä siihen tarvittavat muutokset.

Vasta tämän jälkeen voidaan haarukoida uuden lämmitysjärjestelmän mallia. Työ kuuluu lvi-, sähkö- ja taloautomaatioammattilaisille.

Saukkolan kohteessa selvitystyö johti muun muassa siihen, että osa pattereista vaihdettiin kookkaampiin. Öljylämmitykselle mitoitetut patterit eivät olisi antaneet asuntoihin riittävästi lämpöä ilma-vesilämpöpumppujen ajamina.

Tämä johtuu siitä, että pumput tuottavat viileämpää vettä kuin öljykattila.

– Öljylämmityksessä pattereihin menee kireimmillä pakkasilla jopa +80-asteista vettä. Lämpöpumppu taas tuottaa parhaimmillaankin vain noin +55-asteista vettä, havainnollistaa Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n kiinteistöpäällikkö Sami Ylenius.

Yhtä lailla tulee selvittää, mikä on rakennuksen eristävyyden ja ilmanvaihdon vaikutus energiankulutukseen. Vanhojen talojen eristys ei täytä nykynormeja, eikä ilmanvaihtoa ole yleensä toteutettu energiatehokkaasti.

Mahdollista päästä jopa yli kymppitonnin vuosisäästöön

Saukkolan kohde on Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n kolmas kiinteistö, jonka lämmitysjärjestelmä on uusittu ilma-vesilämpöpumpulla. Edellisessä kohteessa on päästy 3 500–4 000 euron vuosisäästöihin lämmityskustannuksissa.

– Saukkolassa on mahdollista päästä jopa noin 14 000 euron vuosisäästöön, Ylenius laskee.

Pumppujen asennukseen ja käyttöön hänellä on myös muutama käytännön vinkki: sähkön riittävyyttä arvioidessa kannattaa oman kiinteistön lisäksi tarkistaa verkkoyhtiöltä, minkä kokoisten sulakkeiden takana kiinteistön sähkönsyöttö on, ja voiko verkkoyhtiön sulakkeita suurentaa.

Lisäksi pakkaskaudella lämpöpumppujen ulkoyksiköt sulattavat automaattisesti huurteen kennoistaan, jolloin laitteista tulee kerralla useita litroja vettä. Vesi on ohjattava viemäriin, ei perustuksen juureen.

Laitteiston säätö ja huolto kannattaa sisällyttää urakkasopimukseen. Huoltosopimus on hyvä olla olemassa takuuajan jälkeenkin.

Lue lisää: Energiaremontti taloyhtiössä: näin päätöksenteon vaiheet etenevät

Lue myös: Kelpaisiko pienempi energialasku? Näin kulutusta ja energiahukkaa voi pienentää taloyhtiöissä

Lue myös: Sundsbergin Solaris on yli puolet vuodesta energiaomavarainen taloyhtiö (tilaajille)

Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 6/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Lämmitys