Trampoliiniin liittyy monia vastuita taloyhtiössä

Kirjoittanut Merilla Kivineva 15.6.2021
Kaksi pientä lasta pomppimassa trampoliinilla pihamaalla

Laki ei kiellä pystyttämästä trampoliinia. Vastuu- ja lupakysymykset riippuvat siitä, kenen hallinnassa piha on, onko piha aidattu ja millaisen trampoliinin aikoo pystyttää.

Jos kyseessä on esimerkiksi rivitalon takapiha, joka on aidattu, osakas saa vapaasti pystyttää sinne perinteisen, maan päälle laitettavan trampoliinin. Aidattu piha on tarkoitettu tietyn asunnon asukkaiden käyttöön ja se kuuluu kotirauhan piiriin, mikä vaikuttaa vastuisiin ja lupa-asioihin, kertoo lakiasiantuntija Laura Lithenius.

– Jos on kyse maahan upotettavasta mallista, taloyhtiöltä täytyy pyytää lupa kaivuutöihin, vaikka trampoliini pystytettäisiinkin aidatulle pihalle, Lithenius sanoo.

Jos huoneiston pihaa ei ole rajattu yhtiön piha-alueesta esimeriksi aidalla, pitää myös tavalliselle trampoliinille pyytää selvyyden vuoksi lupa taloyhtiöltä.

– Tämä johtuu vastuista, koska ilman aitaa ei ole selvää, missä yhteinen piha loppuu ja osakkaan piha alkaa. Jos naapurin lapselle käy vahinko, voi korvausvastuu olla epäselvä ilman asianmukaisia lupia.

Vahingon sattuessa taloyhtiöltä saatetaan vaatia korvauksia

Taloyhtiö vastaa kiinteistönomistajana siitä, että lasten on turvallista leikkiä taloyhtiön pihalla ja leikkipaikalla. Lithenius muistuttaa, että tämä koskee myös yhteisellä pihalla olevaa trampoliinia.

– Jos taloyhtiö antaa osakkaalle luvan trampoliinin pystyttämiselle yhteiselle pihalle, yhtiö lähtökohtaisesti myös vastaa trampoliinin kunnosta ja käytön ohjeistamisesta. Vahingon sattuessa taloyhtiöltä saatetaan vaatia vahingonkorvauksia, hän huomauttaa.

Jos osakkaalle annetaan lupa laittaa trampoliini yhteiselle pihalle, taloyhtiön ja osakkaan kannattaa tehdä kirjallinen sopimus vastuista.

– Osakas voi esimerkiksi sitoutua huolehtimaan trampoliinin huollosta ja kunnossapidosta, ohjeistamaan trampoliinin turvallisesta käytöstä ja korvaamaan taloyhtiölle mahdolliset vahingonkorvaukset, Laura Lithenius sanoo.

Lue myös: Suunnitteilla palju tai allas pihalle? Varmista, ettei käy näin

Lue myös: Mitä pitää huomioida, jos taloyhtiössä hankitaan soutuvene yhteiskäyttöön?

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 4/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Piha Vastuu