Suunnitteilla palju pihalle? Varmista, ettei käy näin

2.6.2016 ja päivitetty 25.10.2018
pixabay Kuva: Pixabay Paljua tai uima-allasta ei saa tuoda taloyhtiön pihamaalle noin vain.

Uima-altaat ja kylpypaljut yleistyvät. Niiden kohdalla tärkeä kysymys on, kuka hallinnoi pihaa, osakas vai taloyhtiö. Toisinaan kiistoja puidaan oikeudessa asti.

Helsingin hovioikeus päätti muutama vuosi sitten, ettei 3 000 litran allasta olisi saanut rakentaa rivitaloyhtiön takapihalle. Osakas X pystytti betonisen ja lasikuituisen uima-allasrakennelman asuntonsa pihalle ilman taloyhtiön lupaa. Osakas vetosi siihen, että vantaalaisen taloyhtiön hallitus oli vuodesta toiseen hiljaisesti hyväksynyt muidenkin osakkaiden muutostyöt näiden käytössä olevilla piha-alueilla.

Uima-allas sijaitsi talon lähellä, joten taloyhtiön mielestä oli olemassa riski, että vesi saattoi vahingon sattuessa valua talon alle. Sekä Vantaan käräjäoikeus että Helsingin hovioikeus olivat samaa mieltä: taloyhtiöllä oli oikeus kieltää allas ja velvoittaa se purettavaksi.

Suuri vesimäärä on riski rakennuksille

Asunto-osakeyhtiössä oli aiemmin sallittu puisten terassien rakentaminen osakkaiden käyttöön yhtiön hallinnassa oleville piha-alueille. Takapihalle oli saanut asentaa myös suihkulähteen, jossa virtasi pari litraa vettä. Osakas X:n uima-altaan taloyhtiö halusi kieltää sen suuren vesimäärän vuoksi.

Keskustelua uima-altaiden ja kylpypaljujen aiheuttamista vahingoista ja häiriöistä on ollut toistaiseksi vähän.

X yritti vedota siihen, että allas oli liikuteltava rakennelma ja maa viettää altaasta kadulle päin. Hän kertoi tyhjentäneensä altaan puutarhaan kasvien kasteluvetenä. Muut osakkaat eivät olleet koskaan varsinaisesti nähneet, miten X tyhjensi altaansa. Yksi taloyhtiön asukas oli kuitenkin nähnyt vedenpoiston aiheuttamia valumajälkiä asvaltissa.

Sisustusinto on siirtynyt takapihoille

Keskustelua uima-altaiden ja kylpypaljujen aiheuttamista vahingoista ja häiriöistä on ollut toistaiseksi vähän. Sen sijaan pihoista ja niiden rakennelmista ylipäänsä kysytään usein, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén kertoo.

– Osakkaat haluavat pystyttää kaikenlaista pihalleen. Sisustusinnostus on siirtynyt sisätiloista ulos.

Takapihat ovat rivitaloissa yleensä taloyhtiön hallinnassa, vaikka ne ovat kunkin osakkaan omassa käytössä.

Sallménin mukaan kylpypaljua tai uima-allasta ei saa tuoda pihamaalle noin vain. Olennainen kysymys on, kuka hallinnoi pihaa juridisesti: taloyhtiö vai osakas.

Rivitalo ei ole omakotitalo

– Takapihat ovat rivitaloissa yleensä taloyhtiön hallinnassa, vaikka ne ovat kunkin osakkaan omassa käytössä. Jos puhutaan isoista altaista, taloyhtiön luvan lisäksi pitää varmistaa, tarvitaanko jopa rakennusvalvonnan lupa.

Sallmén korostaa, että rivitalo ei ole omakotitalo.

– Jos rivitalon pikkupiha on yhtiöjärjestyksen mukaan osakkeenomistajan omassa hallinnassa, niin silloin osakkaalla on hieman enemmän mahdollisuuksia sisustusintoiluun. Muutostyöilmoitus tulee tällöinkin kuitenkin ehdottomasti tehdä, ja taloyhtiö voi asettaa ehtoja muutostyölle, kuten paljun vedenpoistolle tai sähköjen vetämiselle.

Paljusta unelmoivan kannattaakin jo muutostyöilmoituksessa selostaa, miten vesi ohjataan turvallisesti altaasta pois tai miten mahdolliseen altaan rikkoutumiseen ja vesivahinkoon on varauduttu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Piha