Kukkiva piha on kaikkien ilo, mutta kuka hoitaa taloyhtiön istutukset?

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 27.6.2022
Taloyhtiön istutukset Outi Kainiemi

Taloyhtiössä pihan istutuksista ja niiden hoidosta sovitaan yhteisesti. Nyt suosiossa ovat istutuslaatikot ja hyötykasvit.

Kenen vastuulla taloyhtiön istutukset ovat?

– Asunto-osakeyhtiöissä piha on kaikkien oma, ja siksi sen kasveista ja niiden hoitamisesta päätetään yhdessä. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole, Marttaliiton kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen kertoo.

On tavallista, että huoltoyhtiöt tekevät raskaat työt eli leikkaavat nurmikot, pensaat ja puut, hoitavat peruslannoituksen ja tuovat mullat pihalle. Asukkaat hoitavat usein kukkapenkkejä ja viljelylaatikoita. Isot pihapäätökset tehdään yhtiökokouksessa.

Pihanhoidosta kiinnostuneen asukkaan kannattaa ottaa yhteys hallitukseen tai isännöitsijään. Etenkin suurissa yhtiöissä kannattaa kerätä innostuneet yhteen ja perustaa vihertiimi.

Taloyhtiön istutukset ovat yleistyneet

Ikosen mukaan hyötykasvien viljely taloyhtiöiden pihoilla on yleistynyt merkittävästi. Viljelylaatikot, marjapensaat ja hedelmäpuut ovat osin korvaamassa kesäkukkia. Sadon jaosta on hyvä sopia ennalta. Usein viljelijät itse saavat korjata pääsadon. Syksyllä voidaan pitää sadonkorjuujuhla, jossa poimitaan antimia ja syödään yhdessä.

– Uusissa yhtiöissä varataan jo valmiiksi pihalle tilaa marjapensaille ja omenapuille. Laatikkoviljely on ollut äärimmäisen suosittua ja sitä on vaivatonta kokeilla yhdellä tai kahdella laatikolla. Marttojen kotisivuilta löytyy tueksi Kasvata ruokaa viljelylaatikossa -opas, hän kertoo.

Erittäin toimivaksi on osoittautunut yhteinen yrttilaatikko. Sieltä kaikki asukkaat saavat poimia oreganoa tai sitruunamelissaa.

– Ihmiset pysähtyvät keskustelemaan yrttien äärelle, ja yrtit antavat pihalle tuoksuja ja värejä, Ikonen mainitsee.

Lue myös: Saako jalkakäytävälle perustaa ruukkupuutarhan?

Lue myös: Suunnitteletko istutuksia? Muista kasvien turvavälit

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Piha