Suunnitteletko istutuksia? Muista kasvien turvavälit

Kirjoittanut Meri Siippainen 16.5.2022
Marjo Koivumäki

Juuret tukkivat ja rikkovat, latvus roskaa ja jokainen kasvi tuo kosteusrasitusta ympärilleen. Väärin istutettuina pihapuut ja istutukset voivat olla riski tontin rakennuksille sekä kunnallistekniikalle.

Puiden juuret uhkaavat erityisesti sokkelia, alapohjarakenteita ja kellaria. Tästä syystä istutustöitä tehdessä on hyvä pitää mielessä kasvien turvavälit. Listasimme yleisien pihapuiden ja istutusten turvavälit.

Kasvien turvavälit

Koivu, Betula

Koivun suositeltu etäisyys seinästä on yli 5 metriä.

Koivulla on laaja juuristo, joka voi rikkoa talon rakenteita tai viemäriputkiston taikka tukkia salaojan, siksi sitä ei tulisi istuttaa alle viiden metrin päähän rakennuksesta. Koivu myös lahoaa helposti, ja kova tuuli voi kaataa puun tai irrottaa oksia talon päälle.

Vaahtera, Acer

Vaahteran suositeltu etäisyys seinästä on yli 5 metriä.

Jalopuista myös vaahterat, jalavat, lehmukset ja saarnitkasvavat isoiksi. Vaahteran osalta kannattaa huomioida myös sen herkkä leviäminen, jolloin taimia saattaa joutua kitkemään usein. Pihalle sopivia vaahteralajeja ovat hidaskasvuiset kirjavalehtiset muodot ja pallovaahterat.  

Omenapuu, Malus

Omenapuun suositeltu etäisyys seinästä on vähintään 3 metriä.

Omenapuut sekä muut pienet puut ja pensaat istutetaan vähintään kolmen metrin päähän talosta. Ilman isoja juurakoitakin kasveista kertyy kosteutta, joka voi aiheuttaa seinään homekasvustoa. Kasveja kannattaa harventaa aika ajoin ja leikata lähelle rakennusta tunkevat oksat.

Kukkapenkki, Flos

Kukkapenkin suositeltu etäisyys seinäistä on vähintään 1 metri.

Kukkapenkki perustetaan vähintään metrin päähän rakennuksesta. Etäisyys on yleensä hyvä, jos talon ja kukkapenkin välistä mahtuu kävelemään. Vanhan kukkapenkin perennoja ei tarvitse repiä pois, vaikka kukkapenkki olisi kiinni talossa, jos ongelmia ei ole syntymässä.

Nurmikko, Poaceae

Nurmikon suositeltu etäisyys seinästä on vähintään 40 cm.

Sokkelin viereen pitäisi aina jättää erotuskaista, jossa ei kasva mitään, ei edes nurmikkoa. Kaista täytetään soralla ja erotetaan nurmikosta esimerkiksi painekyllästetyllä puulla tai muovinauhalla. Kaista on pidettävä puhtaana mullasta ja rikkaruohoista.

Lue myös: Saako jalkakäytävälle perustaa ruukkupuutarhan?

Lähteet: Turun kaupungin pihapuuopas, Raksasystems ja Suomela.

Meri Siippainen

Kirjoittaja: Meri Siippainen

Viestinnän tuottajana kirjoitan sekä Kotitalon verkkoon että printtilehteen. Työssäni tykkään aivan erityisesti kurkistella tulevaan: mitä kaikkea asuminen siihen liittyvät palvelut voisivat olla, jos etsimme rohkeasti uusia ratkaisuja yhdessä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Meri Siippainen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 4/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Piha