Vastuu palovaroittimista siirtyy asukkailta taloyhtiöille – Katso Kotitalon webinaarista vastaukset kiinnostavimpiin kysymyksiin

Kirjoittanut Piia Sandström 10.11.2023
Kuva: iStock

Uusi pelastuslaki siirtää vastuun palovaroittimista ja niiden toimivuudesta asukkailta taloyhtiöille. Velvollisuus tulee voimaan kahden vuoden kuluttua 1.1.2026 alkaen.

Ensi vuoden alussa astuu voimaan uusi pelastuslaki, mikä siirtää vastuun palovaroittimista asukkailta taloyhtiöille. Jatkossa taloyhtiöiden on huolehdittava palovaroittimien hankkimisesta ja kunnossapidosta. Laki on jo säädetty, mutta velvollisuus tulee voimaan kahden vuoden siirtymäajan jälkeen 1.1.2026.

Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama, mistä taloyhtiö vastaa 1.1.2026 alkaen?
Taloyhtiöillä on velvollisuus huolehtia siitä, että asunto varustetaan riittävällä määrällä toimintakuntoisia palovaroittimia tai muita laitteita, jotka riittävän aikaisin – toivottavasti riittävän aikaisin – havaitsevat alkavan tulipalon ja varoittavat asukkaita.

Kuinka monta palovaroitinta pitää olla yhdessä asunnossa ja milloin ne pitää uusia?
Palovaroittimia pitää hankkia jokaiseen kerrokseen tai tasoon yksi aina jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Varoittimet on asennettava paikkaan, jossa ne reagoivat tulipalon aiheuttamaan savuun mahdollisimman ajoissa. Palovaroittimet on uusittava viimeistään niiden teknisen käyttöiän päättyessä tai muuten tarvittaessa.

Koskeeko uusi velvollisuus kaikkia taloyhtiöitä, myös pieniä?
Kyllä koskee. Laissa ei ole olemassa mitään poikkeuksia, vaan nimenomaan jatkossa palovaroittimista vastaavat rakennusten omistajat.

Miksi laki on säädetty? Eikö olisi helpointa, että asukas itse vastaisi palovaroittimista, sillä eihän asunnon omistajalla tai taloyhtiön edustajalla ole vapaata pääsyä asuntoihin?
Lakiuudistuksen tärkein tavoite on parantaa paloturvallisuutta, sillä on havaittu, että suuressa osassa tulipaloja – erityisesti kuolemaan johtavissa tulipaloissa – palovaroitinta ei ole ollut tai se ei ole toiminut. Eri tavoin toimintarajoitteiset ihmiset eivät välttämättä pysty itse huolehtimaan varoittimista. Vastuun siirtämisellä saadaan varoittimien kunnossapito järjestelmälliseksi. Pelastuslaissa on säädetty myös rakennuksen omistajan tai hänen edustajansa oikeudesta päästä asuntoon.


Miten käynti asunnossa on järjestettävä? Saako taloyhtiö itse päättää, millaiset palovaroittimet se hankkii? Katso vastaukset Kotitalon “Ajankohtaiset taloyhtiöjuridiikasta” -webinaaritallenteesta. Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama vastaa webinaarissa myös kysymyksiin asunto-osakeyhtiölain muutoksesta esteettömyyteen liittyen sekä antaa huoneistotietojärjestelmän tärpit. Webinaarin juontaa Isännöintiliiton johtaja Marianne Falck-Hvilstafeldt.


Lue myös: Miten taloyhtiön kannattaa juuri nyt valmistautua lakiuudistukseen?

Piia Sandström

Kirjoittaja: Piia Sandström

Minusta on kiehtova ajatus, että taloyhtiössä erilaiset ja ainakin aluksi toisilleen vieraat ihmiset onnistuvat parhaimmillaan luomaan yhdessä turvallisen ja onnellisen kotitalon. Näitä onnistumisia, taloyhtiöasumisen faktoja ja tarinoita haluan Kotitalon verkkotuottajana välittää taloyhtiöihin päätöksenteon ja hyvän asumisen tueksi.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Piia Sandström →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Paloturvallisuus