Taloyhtiö laittoi kellarin hajut kuriin nanopinnoitteella

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 16.1.2023
Jukka Koskinen

Huono sisäilma haittasi kotkalaisen taloyhtiön väestönsuojatilan hyödyntämistä. Ongelma saatiin ratkaistua mikrobeja ja epäpuhtauksia hylkivällä valokatalyysipinnoitteella. Hallituksen puheenjohtaja Janne Helanne (vas.) ja isännöitsijä Tommi Yrjölä ovat ainakin toistaiseksi tyytyväisiä valokatalyysipinnoitteeseen.

Asunto Oy Karhulantie 53–55:ssä toteutettiin käyttövesiputkien uusinta ja viemärien sukitus. Projektin yhteydessä huomattiin, että vähällä käytöllä olevan väestönsuojatilan ilmanlaatu oli huono. Tunkkainen kellarinhaju pisti nenään heti kellarikerrokseen saavuttaessa.

Yhtiö teetti väestönsuojaan tarkastuksen ja tiiviyskokeen. Tarkastuksen tehnyt yritys ehdotti kellarimaisen hajun poistamiseen nanopinnoitetta, jonka teho perustuu valokatalyysiin ja hopeaioneihin.

Pinnoitteen luvattiin poistavan pinnoilla ja ilmassa olevat hajuja aiheuttavat partikkelit ja tuhoavan samalla viruksia, bakteereita, homeitiöitä ja haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Näin käsitellyn tilan pinnat pysyisivät hygieenisinä. Valokatalyysi itsessään tarvitsee valoa, mutta hopeaionit tuhoavat epäpuhtauksia ja mikrobeja myös pimeässä.

Jatkoaikaa vanhoille rakenteille

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Janne Helanne ja isännöitsijä Tommi Yrjölä eivät olleet aiemmin kuulleet tällaisesta pinnoitusratkaisusta, joten asia herätti taloyhtiön hallituksessa keskustelua. Pinnoitetta tarjoavalla RKM Groupilla oli kuitenkin jo kokemusta pinnoitteen käytöstä Suomessa.

– Pinnoitteen kerrottiin olevan täysin myrkytön ja kemikaaliton. Ajattelimme, että sen kokeilemisesta ei olisi haittaa, vaikka hyötyjä ei saavutettaisikaan. Rakenteellisia ongelmia pinnoite ei poista, mutta se antaa kellaritiloille lisää käyttöaikaa ilman isoja korjaustoimenpiteitä, Yrjölä sanoo.

Pinnoitteen kerrottiin olevan täysin myrkytön ja kemikaaliton.

Taloyhtiön hallitus päätti tilata pinnoituksen väestönsuojaan ja sen vieressä sijaitsevaan kellarikerroksen porrastilaan. Pinta-alaltaan noin 30-neliöisen tilakokonaisuuden pinnoitusurakan hinnaksi tuli noin 1 300 euroa. Työ toteutettiin elo-syyskuussa 2022.

Nopeasti käyttökuntoon

Nanopinnoite sumutettiin käsiteltäville pinnoille paineilmakatalyysimenetelmällä. Ohut ja näkymätön kalvopinta oli kuiva puolessa tunnissa, minkä jälkeen tila oli heti käyttökunnossa. Urakoitsija lupaa kalvon kestävän noin 10 000 puhdistusharjauskertaa.

Pinnoite on ollut käytössä vasta reilun kuukauden, joten Helanteella ja Yrjölällä ei ole vielä pidempiaikaista kokemusta valokatalyysipinnoitteen toimivuudesta. Ensimmäiset kokemukset ovat olleet kuitenkin positiivisia.

– Pinnoitteesta on ollut selkeää apua. Hajut vähenivät selvästi heti sumutuksen jälkeen. Tällä kokemuksella voin suositella pinnoitetta vastaavien ongelmien korjaamiseen. Aika näyttää, miten pinnoite toimii pidemmällä aikavälillä, Helanne toteaa.

– Näyttäisi siltä, että voimme jatkossa hyödyntää väestönsuojatilaa esimerkiksi yhtiön kokousten järjestämiseen, Yrjölä lisää.

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kunnossapito Sisäilma