Koronan talousvaikutukset taloyhtiöissä: vastikerästit eivät ole lisääntyneet, liiketilavuokralaiset ahdingossa

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 15.9.2020
Vastikerästeihin kannattaa puuttua taloyhtiöissä nopeasti. Myös osakkaan kannattaa myöntää tilanne ja tehdä maksusuunnitelma, jotta henkilökohtainen talous ei kärsi. Kuvitus: Outi Kainiemi

Korona on vaikuttanut monen henkilökohtaiseen talouteen. Keväällä pelättiin vastikerästien lisääntymistä, mutta Isännöintiliiton kyselyn mukaan osakkaiden maksukyky on pysynyt pelättyä parempana. Liiketilojen vuokralaiset ovat sen sijaan kärsineet epidemiasta.

Koronan talousvaikutukset puhuttavat paljon, eikä edelleenkään tarkkaan tiedetä, millaisia ja miten pitkäkestoisia vaikutuksia epidemialla on. Taloudellisten vaikutusten on pelätty näkyvän myös taloyhtiöissä, mutta ainakaan toistaiseksi pelko ei ole osoittautunut kaikilta osin todeksi. Yhtiövastikkeet on maksettu tunnollisesti, kertoo Isännöintiliitto.

− Suomalaiset ovat tunnollisia vastikkeiden maksajia. Koronan aiheuttamista talousvaikeuksista huolimatta ongelmat vastikkeiden maksamisessa ovat vähäisiä tai samalla tasolla kuin aikaisemmin. Myöskään huoneistojen hallintaanotot eivät ole lisääntyneet, sanoo Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa.

Yhtiövastikkeiden perusteet on määrätty yhtiöjärjestyksessä. Jos joku ei hoida omia vastikkeitaan, vaikuttaa se loppupeleissä kaikkien taloyhtiöissä asuvien elämään, Viljamaa muistuttaa.

− Hoitovastikkeet ovat tärkeä hoitaa, koska niillä hoidetaan taloyhtiön lämmitys, hallinto, siivoukset, jätteet, pienet korjaukset ja muu kiinteistönhuolto. Rahoitusvastikkeilla hoidetaan puolestaan esimerkiksi taloyhtiön korjauslainojen lyhennykset ja korot.

Liiketilojen vuokralaisia on autettu useissa taloyhtiöissä

Koronan talousvaikutukset ovat Isännöintiliiton kyselyn mukaan heijastuneet taloyhtiöiden liiketilojen vuokralaisiin, jotka ovat olleet kovilla. Kyselyssä isännöitsijät kertoivat, että taloyhtiöt ovat auttaneet ahdingossa olevia vuokralaisia antamalla jonkin verran vuokra-alennuksia ja tekemällä maksusuunnitelmia.

− Taloyhtiöissä pidetään tärkeänä, että pienyrittäjät selviävät. Varsinkin keväällä taloyhtiövuokranantajan on kannattanut pitää vuokralaisesta kiinni, koska uutta vuokralaista olisi ollut käytännössä mahdoton saada, Viljamaa kertoo.

Viljamaa muistuttaa, että taloyhtiöiden on nyt syytä seurata vastikesuorituksia erityisen tarkasti ja reagoida asioihin mahdollisimman nopeasti, jotta ongelmia ei pääse kertymään.

− Hyvä isännöinti ja yhteistyö isännöitsijän sekä taloyhtiön hallituksen välillä on tässäkin olennaista.  Taloyhtiön kannalta myös hyvä asiakassuhde pankkiin on erittäin tärkeä.

Isännöintiliiton jäsenilleen tekemän kyselyn otos kattaa noin 10 000 taloyhtiöitä ympäri Suomea. Isännöinnin piirissä on noin 50 000 taloyhtiöitä Suomen yhteensä noin 100 000:sta taloyhtiöstä.

Lue lisää: Lahtelainen taloyhtiö ojensi auttavan kätensä ahdinkoon joutuneille kivijalkayrityksille

Lue lisää: Alennus liiketilan vuokraan voi olla taloyhtiön etu

Lue lisää: Osakkaalla yhtiövastikkeita maksamatta – näin hallituksen kannattaa toimia

Lue myös: Hoitovastike kattaa monta arjen asiaa – näin taloyhtiön hoitokulut saa pienemmäksi

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korona Yhtiövastike